SMHI varnar för mycket snö i Hultsfred och Vimmerby

Noll grader, mulet väder och eventuellt lite nederbörd. Det är den senaste prognosen för nyårsafton. Sedan väntas det börja snöa – rejält. På nyårsdagen har SMHI utfärdat en gul vädervarning.

Det väntas komma mycket snö i Vimmerby på nyårsdagen.

Det väntas komma mycket snö i Vimmerby på nyårsdagen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-12-30 14:33

Varningen gäller från klockan 02:00 på söndagsnatten fram till 20:00 på måndagskvällen, och omfattar bland annat norra delen av Kalmar län. I Vimmerbyområdet väntas det komma drygt tolv millimeter nederbörd.

"Snöfall rör sig in sent på nyårsafton och förstärks under nyårsdagen samtidigt som vi får en ökande ostlig vind. Under nyårsdagen tidvis kraftigt snöfall och frisk ostlig vind med hårda vindbyar. Det kan totalt komma 10-15 cm, lokalt 20-25 cm. De största mängderna väntas i nordligaste Kalmar län och östra delen av Östergötland. Den kraftigaste vinden väntas i Östergötlands län. Mildare luft kommer upp och i södra delen av varningsområdet övergår nederbörden delvis i regn fram på dagen, det gäller främst kustlandet i Kalmar län", skriver SMHI.

Så här kan allmänheten påverkas:

  • Trafiken går långsammare på grund av halka, snömodd, dålig sikt, snörök, snödrev och drivbildning.
  • Begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!