SMHI: "Beska nyheter inför sportlovet"

Lagom till sportlovet är mildare väder på gång i Vimmerbytrakten. "Det är beska nyheter för den som hoppats på vinterväder inför sportlovet", säger Markus Sjöstedt på SMHI.

Vintervädret ser ut att vara över lagom till sportlovet i Vimmerby kommande vecka då det väntas flera plusgrader.

Vintervädret ser ut att vara över lagom till sportlovet i Vimmerby kommande vecka då det väntas flera plusgrader.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-02-17 17:00

De senaste veckorna har bjudit på snö och kyla i överflöd i Vimmerbytrakten. En väderlek som många nog gärna hade sett under nästa vecka också då det är dags för sportlov. Enligt SMHI är dock ett rejält omslag mot mildare väder på gång redan till helgen och det förväntas prägla den kommande veckan också.

– Det har varit högtrycksbetonat väder som gällt den senaste månaden. Nu är dock mildare luft på väg in i form av lågtryck från Atlanten. Det ger plusgrader i helgen och det ser ut att bli så i början av nästa vecka också, säger Markus Sjöstedt som är meteorolog på SMHI i Norrköping.

Hur kommer det påverka snötäcket som ligger?

– Det är stor risk att värmen kommer att tära rätt rejält på snön så det vinterväder vi vant oss vid ser för tillfället ut att vara över.

Sportlov brukar även innebära semester och resa för många. Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på Region Kalmar poängterar att en resa måste ske så smittsäkert som möjligt, både när det gäller resan och vistelsen på resmålet. Och man ska också planera för hur resan hem kan ske på ett smittsäkert sätt vid symtom på covid-19.

– Håll dig inom en mindre krets och undvik att träffa nya kontakter. Då risken för smittspridning är större inomhus bör man inte dela boende med personer utanför den mindre kretsen. Och har man symtom som kan vara covid-19 ska man stanna hemma och testa sig, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!