Skrek kränkande ord – ungdomsledaren jagade efter

I slutet av förra veckan hade som vanligt Vimmerby IF ungdomsträning vid Ceos. Sedan sker något som får David Lindgren, ungdomsledare och verksamhetsansvarig, att jaga efter en epa-traktor och dagen efter skriva ett öppet brev om vad som hände.

"Tycker man saker kunde man ha ropat att vi var till exempel fotbollstöntar, det hade vi kunnat skratta åt och köpa. Men de klev över en gräns på det sättet som man uttryckte sig. De skrek rasistiska saker i megafon", säger David Lindgren.

"Tycker man saker kunde man ha ropat att vi var till exempel fotbollstöntar, det hade vi kunnat skratta åt och köpa. Men de klev över en gräns på det sättet som man uttryckte sig. De skrek rasistiska saker i megafon", säger David Lindgren.

Foto: Samuel Josefsson

Vimmerby2023-10-02 12:15

– Jag skrev på vår hemsida utifrån att jag hade svårt att släppa vad som hänt kvällen innan. Målet var att få de ansvariga att känna att de var sedda och att det inte var acceptabelt. Det var otroligt grovt och kränkande, säger David Lindgren.

Det var under torsdagens träning med ungdomar födda 2009 som epa-traktorn åkte förbi. Samtidigt som den passerade ska en person med megafon ha skrikit mot de ungdomar som var närmast vägen. 

– Det var rasistiska saker som skreks, berättar David Lindgren som agerade direkt.

Medan övriga ledare fortsatte träningen begav han sig av efter epa-traktorn. 

– När det hände så tog jag ett instinktivt beslut. Det var inte helt omöjligt att fundera ut att de skulle till Ceos-parkeringen. Min egen roll är ganska liten. Den stora grejen är vad de här personerna gjorde. Jag anser och tror att de flesta skulle välja att konfrontera någon som beter sig på det här sättet inför barn och ungdomar som man har ansvar för. 

undefined
"Jag tror att det viktigaste var att vi som ledare för laget valde att agera, visa att det inte var okej och direkt efter träning samlade ihop gruppen och diskuterade. Att vi alla tillsammans kunde samlas kring att man inte ska lägga så stor vikt kring vad den typen av människor säger och hur de väljer att uttrycka sig. Samtidigt förstår jag att situationen kan kännas jobbig ändå", säger David Lindgren.

På plats får konfrontationen varierad respons.

– Just den personen som hade haft megafonen hade gått upp i rök. Så jag hade ett samtal med de andra som stod där, om de tyckte att det var okej att uttrycka sig på det sättet. Det fanns killar som absolut inte tyckte att det var okej, en del sa att de inte hade en åsikt eller tyckte att "det får var och en göra som man vill". Men jag upplevde att det var unga killar med flackande blickar som inte var så tuffa när de blev konfronterade. 

Efter träningen samlades alla i laget för att prata om det som hänt. 

– Jag frågade om de varit så pass inne i träningen eller om de hade hört vad som skreks. Då hade verkligen alla hört, vilket gjorde att det kändes ännu viktigare att vi pratade om det.

Har något liknande hänt förut?

– Vi har aldrig varit med om något liknande och hoppas att det aldrig kommer hända igen. Jag hoppas att killarna fick sig en tankeställare. Hur sugen man än är på att vara provokativ så finns det gränser på vad man kan välja att göra. Sedan ska man inte dra alla över en kam. Det var en persons verk. Bara för att man kör epa betyder det inte att man står bakom den här sortens uttryck som personen gjorde. 

Vad har du fått för respons?

– Inte mer än att jag har träffat folk som har undrat lite närmare vad det var som hände, säger David Lindgren. 

undefined
"Jag tror och hoppas att både kommun och polis är väl medvetna om delar av problematiken med att man slänger skräp. Vi från fotbollsföreningen har konstaterat att det är ett problem. Vi har inget problem med att epatraktorer vill samlas och träffas på parkeringen i anslutning till Ceos. Det är väl jättebra att de kan träffas där på kvällarna det där inte bor människor. Samtidigt vore det lämpligt att om man har det som mötesplats att se till att ta undan sitt eget skräp. Inte lämna kvar till exempel glas. Att man tar sin del av ansvaret", säger David Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!