Skogen angripen av granbarkborre

Trokan har gjort att granbarkborraren haft det lättare att angripa grannarna. De senaste två veckorna har Joakim Rosén på Frödinge Skog fått in samtal från många drabbade skogsägare. "Det är rätt alvarligt. Gör man inget åt det kan det bli katastrofala följder."

"De första varma dagarna kan man se ett brunt borrmjöl efter att honan gått in och lagt ägg. Regnskur så är det borta. Sedan ser man det först när träden börjar tappa sin bark"

"De första varma dagarna kan man se ett brunt borrmjöl efter att honan gått in och lagt ägg. Regnskur så är det borta. Sedan ser man det först när träden börjar tappa sin bark"

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2018-08-31 20:00

I veckan gick Skogstyrelsen ut med att det i flera län i södra Sverige förekommer angrepp av granbarkborren som bedöms vara de värsta på tio år. Kalmar län uppger de som ett av de mest drabbade.

–Vi har haft enstaka angrepp nästan varje år men det blir inget av det. I år upplever jag att det är i så stor omfattning att det är många som kommer bli drabbade av det. Förra större angreppet vi hade var 2007. Då vet jag att vi på ett ställe högg över 1000 kubik vilket motsvarar tre hektar, ungefär sex fotbollsplaner, berättar Joakim Rosén, vd och råvaruinköpare på Frödinge Skog AB, som köper in virke från bland annat Vimmerby, Hultsfred och Kinda kommun.

– Vi har fått många påringningar av skogsägare i vårt område som har hittat angripna granar. Vi hade räknat med det efter den här torra sommaren. Angreppen sker framförallt på lite torrare marker där granar blivit stressade på grund torkan. Ofta i hyggeskanter eller på gamla åkrar och betesmarker. Sedan är det svåra att vi inte vet i vilken omfattning det är, angreppen syns ofta inte på en gång utan först när barken börjar ramla av.

Granbarkborrarna äter upp trädens innerbark vilket påverkar trädens förmåga att transportera kolhydrater och näringsämnen. Tillslut dör trädet.

– Vissa ställen är det mycket och vissa ställen är det enstaka träd. Men även enstaka träd kan var grogrunden till att det blir större angrepp, berättar Joakim.

– När larverna kläcks och kommer ut sätter de princip bara upp vingarna. Med en vindpust så sitter de i nästa gran. Det kan börja med fem till åtta träd, får de fortsätta föröka sig kan det tillslut handla om jättestora arealer och volymer.

Skulle insekten få sprida sig ohämmat menar Joakim att det tillslut kan på verka skogsindustrin som är beroende av färsk ved. Men till en början är det skogsägarna som kan gå miste om stora ekonomiska värden.

– Det är skogsägarna som får den ekonomiska smällen framförallt om det är bestånd som man måste avverka tidigare än vad man skulle. Det är väldigt stora värden som försvinner. För en angripen gran kanske man kan få 70-50 procent av priset.

Därför menar han att det är viktigt att agera direkt.

– Det är väldigt viktigt att alla skogsägare nu ger sig ut i skogen och tittar om de kan hitta angrepp för det sprider sig väldigt fort. Hittar man det ska man höra av sig till sin skogskontakt och försöka få hjälp så fort som möjligt. Sedan gäller det att avverka de skadade träden plus lite runtomkring och köra iväg det så att baggarna försvinner från skogen.

Redan i nästa vecka kommer Frödinge Skog börja prioritera avverkning av skadade områden.

– Alla maskiner är tack och lov igång nu efter torkan. För vår del gäller det att prioritera granbarkborreavverkningar före dem där det inte finns angrepp och försöka rädda så stora virkesvärden som möjligt. Nästa vecka kommer vi aktivt börja jaga dem.

"Det är vid denna tiden nu som man börjar se angreppen från granbarkborrarna mer ordentligt. Nu börjar barken ramla av på träden. Idag är det inte så många procent som sett det men jag är övertygad om att det är betydligt mer än vad vi fått vetskap om." Berättar Joakim Rosén på Frödinge Skog på plats i Vimmerby.
"Det är vid denna tiden nu som man börjar se angreppen från granbarkborrarna mer ordentligt. Nu börjar barken ramla av på träden. Idag är det inte så många procent som sett det men jag är övertygad om att det är betydligt mer än vad vi fått vetskap om." Berättar Joakim Rosén på Frödinge Skog på plats i Vimmerby.
Granbarkborre

Granbarkborren är en cirka 4 mm lång skalbagge som tillhör barkborrarna. Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige. Nästan 30 av dem kan leva på gran, men granbarkborren är den ende av dem som kan döda stora friska granar. Granbarkborren kan angripa levande granar när det finns för många granbarkborrar i förhållande till granens motståndskraft. Stressade granar doftar på ett speciellt sätt och detta känner granbarkborren. Granbarkborren övervintrar för det mesta i marken, så det måste också ha blivit några grader varmt där för att de ska börja ta sig upp. Därför måste det också ha varit helt frostfritt under någon vecka innan den börjar sin vårsvärmning. Detta brukar inträffa i månadsskiftet april-maj i södra Sverige. Cirka sju veckor efter svärmningen kläcks den nya generationen granbarkborrar. Efter första vårsvärmningen svärmar baggarna ytterligare en eller två gånger för att anlägga syskonkullar. Varma år kan även avkommorna svärma.

Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!