Skatteverket tillbaka i Vimmerby

För fem år sedan lade Skatteverket ner i Vimmerby. Nu är myndigheten tillbaka i form av ett statligt servicekontor. ”Nu är vi här för att stanna” sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid invigningen.

Ardalan Shekarabi (S) klippte bandet till nya servicekontoret.

Ardalan Shekarabi (S) klippte bandet till nya servicekontoret.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-06-05 17:15

Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan har flyttat tillbaka till Vimmerby. På tisdagen invigdes det nya servicekontoret i Stadshuset invid biblioteket. Efter lunch hölls en invigning med bandklippning av civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– För mycket statlig service har varit koncentrerad till Stockholm och andra storstäder. Vi vill bryta en centraliseringsvåg som varit och mitt besked till Vimmerbyborna är att svenska staten nu är här för att stanna.

Servicekontoret är integrerat med biblioteket och stadshuset och har renoverats under våren. Här ska vimmerbyborna få hjälp med frågor som rör pension, föräldraförsäkring, deklarationer med mera.

– Vimmerby fick en betydligt sämre statlig närvaro när kontoren lade ner för ett antal år sedan och därför blev Vimmerby ett av de kontor som vi valde att satsa på. Vi menar att det alltid kommer finnas ett behov av mänskliga möten, säger Ardalan Shekarabi.

I höstas var Shekarabi på plats i Vimmerby och mötte bland annat kommunalrådet Helen Nilsson (S). Då diskuterades bland annat statlig närvaro på orten och båda menade att Vimmerby hade för dålig statlig representation av statliga myndigheter.

– I dag är det exakt ett halvår sedan som vi träffade Ardalan Shekarabi här i Vimmerby och bara ett par veckor efter vårt möte ringde han upp och berättade att Vimmerby var en av tio orter som skulle få ett statligt servicekontor, säger Helen Nilsson.

– Jag är otroligt glad över att han lyssnade på oss och tog till sig.

Örjan Åström jobbade på Skatteverket i Vimmerby fram till det förra kontoret lade ner 2013. Nu gör han come back efter några år på myndigheten i Västervik.

– Det var bedrövligt när de stängde här. Men när vi fick beskedet att man öppnar i Vimmerby igen var jag den första att anmäla mitt intresse, säger han.

– Nu har vi även ett bättre läge och jag har kvar min gamla "Vimmerbystämpel" sedan förra omgången som jag sparade i fall kontoret skulle komma tillbaka någon gång.

Kommunalråd Helen nilsson var glad över satsningen (S).
Kommunalråd Helen nilsson var glad över satsningen (S).
Statligt servicekontor

• Under juni månad invigs tio servicekontor i Sverige, varav ett i Vimmerby. Syftet har varit att öka statlig närvaro i landet

• I Vimmerby inryms till en början Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan i servicekontoret

• Vimmerbykontoret är bemannat tre dagar i veckan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!