Sjuk länge? Här får patienterna hjälp tillbaka

Efter genomgången covid-infektion kan man uppleva mer eller mindre rest-symptom. På Region Kalmars samrehab i norra länet hjälper man patienterna att återgå till ett normalt liv.

"Det är egentligen det vi vet nu att ju sjukare man har varit – desto mer symptom och rehabiliteringsbehov finns det." säger Stefan Bragsjö, chef för samrehab för norra Kalmar län.

"Det är egentligen det vi vet nu att ju sjukare man har varit – desto mer symptom och rehabiliteringsbehov finns det." säger Stefan Bragsjö, chef för samrehab för norra Kalmar län.

Foto: Jenn Hultberg/Arkiv

Vimmerby2021-03-10 09:00

– Ingens upplevelse av sin situation är den andra lik. Det handlar i grunden om att känna sig trygg i just sin situation och kunna hantera den, säger Stefan Bragsjö, chef för Samrehab i norra Kalmar län, och berättar vidare att det kan handla om många typer av symtom som till exempel andningssymptom, påverkan på muskler men även svårigheter att sortera tankar och andra kognitiva problem.

114 länsinvånare har avlidit på sjukhus, medan 682 länsbor har skrivits ut från sjukhus. Enligt uppgifter från Region Kalmar har sex Vimmerbybor och tre Hultsfredsbor vårdats på IVA under pandemin. På samrehab hjälper man två grupper av patienter; både de som vårdats på sjukhus men också de som upplever rest-symptom men inte behövt vård under pågående infektion. De som vårdats på sjukhus omfattas av en förstärkt utskrivningsprocess.

– Vi följer upp genom att ringa dessa personer och stämmer av läget enligt en checklista för att se till att personen känner sig trygg och om den upplever några behov som vi kan hjälpa till med genom att slussa vidare till rätt stöd. 

Bragsjö skickar med en uppmaning:

– Det är viktigt att man faktiskt söker stöd om man är orolig, att sortera så situationen blir hanterbar och förståelig och att man känner sig trygg i att återgå till sina normala vardagsaktiviteter. Alla har rätt till en bedömning och man ska vända sig till sin hälsocentral eller till 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!