Senaste nytt om Brygghuset – provresultaten har kommit

Provresultaten Àr klara och pÄ torsdag öppnar Brygghuset igen. "Vi kan avvisa matförgiftning som orsak till smittan", skriver restaurangen i ett lÄngt uttalande om den omtalade smittspridningen som drabbade flera gÀster i förra veckan.

Nu kan Brygghuset öppna igen. Svaren pÄ de prover som tagits pÄ maten Àr klara och visar ingen koppling till matförgiftning.

Nu kan Brygghuset öppna igen. Svaren pÄ de prover som tagits pÄ maten Àr klara och visar ingen koppling till matförgiftning.

Foto: Christer Andersson

Vimmerby2024-11-13 14:37

Brygghuset i Vimmerby har varit stÀngt sedan i fredags efter att bÄde personal och gÀster insjuknat i magsjuka. Företagarnas oktoberfest tidigare i veckan slutade med att flera blev sjuka. Marcus Hamlin, ordförande för Företagarna Vimmerby sade i helgen att man inte visste hur mÄnga som drabbats:

– Det Ă€r jĂ€ttetrĂ„kigt för alla drabbade naturligtvis, men shit happens fĂ„r man kanske sĂ€ga. Det första vi gjorde var att ta kontakt med Brygghuset och jag tycker de har skött det bra. De har gjort precis vad man kan förvĂ€nta sig. Klart man funderar pĂ„ vad det kan vara, det skulle kunna vara en superspridare av calicivirus ocksĂ„. Det mĂ„ste inte vara maten. Vi fĂ„r vĂ€l se vad proverna visar.

Nu Ă€r analyserna av proverna som tagits pĂ„ maten klara – och de visar ingen pĂ„vĂ€xt som kan kopplas till matförgiftning. Åbro vĂ€ljer att kommentera det hela i ett fylligt pressmeddelande:

"Restaurang Brygghuset vill inleda med att uttrycka vÄrt djupa beklagande över den smittspridning som intrÀffade under mitten av förra veckan. Vi tar hÀndelsen pÄ största allvar och har sedan dess genomfört ett antal ÄtgÀrder för att sÀkerstÀlla bÄde gÀsters och personals hÀlsa och trygghet.

I fredagsmorse fick vi information frÄn flera medarbetare om att de inte kunde komma till arbetet pÄ grund av magsjuka. Under samma dag rapporterades liknande symptom Àven frÄn nÄgra gÀster. För att förhindra vidare spridning av smitta beslutade vi omedelbart att stÀnga ner hela restaurangverksamheten samt sanera samtliga faciliteter. Som ett led i vÄr ÄtgÀrdsplan genomfördes omfattande provtagningar pÄ de anrÀttningar som servats och vi har genomfört en grundlig utvÀrdering tillsammans med vÄr matsÀkerhetskonsult. För att sÀkerstÀlla att smittan inte spreds vidare fick ingen personal ÄtervÀnda till arbetet förrÀn minst 72 timmar hade passerat frÄn sista symptom.

Provresultaten visade pĂ„ att ingen mat har visat tecken pĂ„ nĂ„gon form av pĂ„vĂ€xt som kan kopplas till traditionell matförgiftning. Detta gör att vi kan avvisa matförgiftning som orsak till smittan. VĂ„r bedömning Ă€r dĂ€rmed att smittspridningen sannolikt har skett via mĂ€nsklig kontakt.

Vi tackar alla som har visat förstÄelse och tÄlamod under denna period och försÀkrar att vi fortsatt arbetar för att sÀkerstÀlla en trygg och sÀker miljö för alla som besöker oss.

Vi ser fram emot att vÀlkomna vÄra gÀster tillbaka till restaurangen nÀr vi öppnar igen."

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!