Matz Eklund har gjort ny tomtefilm

Vimmerbybon och filmaren Matz Eklund har skapat en kortfilm om tomten som besöker Vimmerby. "Det är bara lite kul", säger han och skrattar.

Matz Eklund har gjort en ny tomtefilm efter åtta år. "Jag gjorde den på lite skoj från början", berättar han.

Matz Eklund har gjort en ny tomtefilm efter åtta år. "Jag gjorde den på lite skoj från början", berättar han.

Foto: Matz Eklund, Filmdirekt

Vimmerby2023-12-22 17:30

Under fredagen 22 december släpptes kortfilmen "Tomten är tillbaka. Santa Claus is back." på Youtube. Filmen handlar om tomten som har kommit tillbaka till Vimmerby för första gången på åtta år. 

– Jag gjorde en film för åtta år sedan som har gått jättebra på min Youtube-kanal. Det är nästan 300 000 som har tittat på filmen och massor med kommentarer har jag fått. Barn från Kina som skriver att de vill åka till Vimmerby för att tomten finns där på riktigt. Någon annan skriver "det är bara fejk, jag ser det på skägget". Sådana roliga grejer, berättar Matz Eklund. 

undefined
"Jag ville spela in här. Den var först och främst för Vimmerbys befolkning men sedan har den spridits. Nu ska alla åka till Vimmerby för att se på tomten", säger Matz Eklund om första tomtefilmen "Tomten finns på riktigt!" som gjordes för åtta år sedan.

Den nya filmen är även den inspelad på plats i Vimmerby. 

– Nu har jag gjort en uppföljare med samma tomte. Det är nytt manus med tema att han kommer tillbaka till jorden för att det är dåliga tider och folk är oroliga. Så han kommer hit för att rädda världen och talar om för alla att de inte behöver vara oroliga. Så går han runt med barnen här i Vimmerby. Jag har också filmat honom i skogen. Det blev en jättekul film faktiskt. 

undefined
"Jag gillar tomten och har gjort det ända sedan jag var liten. Det är man uppväxt med och bland det viktigaste på julen tycker jag", berättar Matz Eklund.

Matz Eklund berättar att tomtefilmerna från början är gjorda på skoj.

– Det är roligt att berätta om tomten, gå lite över gränsen och hitta på saker. I den här nya filmen har jag bland annat sagt att den riktiga historien om tomten är att han föddes på 300-talet i Vimmerby och det var en vanlig bonde. 

Vad är din förhoppning med filmen?

– Jag har ingen större förhoppning utan att göra folk glada. Det skulle vara kul om så många som möjligt tittade på den och skrev roliga kommentarer. 

undefined
"Tomten är fantastiskt kul att berätta om, det är ingen som vet hur det är egentligen utan det är olika historier världen över", säger Matz Eklund.
undefined
"Jag hoppas att folk kommer tycka att den är kul att titta på", säger Matz Eklund.
undefined
Scen från nya tomtefilmen som släpptes 22 december.
Tomtefilmerna

Tomten är tillbaka. Santa Claus is back.

Klicka HÄR om du vill se den på Youtube.

Tomten finns på riktigt!

Klicka HÄR om du vill se den på Youtube. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!