Satsar på alternativa julbord: "Mer personalkrävande"

Att trängas kring julbordsbuffén är långt ifrån optimalt i coronatider. I Vimmerby tacklar restaurangerna de stundande julbordstiderna på olika sätt.

Den traditionella Julbordsbuffén är inte optimal i coronatider. Flera alternativa sätt att servera maten bland lokala restauranger gör dock att julborden kan genomföras.

Den traditionella Julbordsbuffén är inte optimal i coronatider. Flera alternativa sätt att servera maten bland lokala restauranger gör dock att julborden kan genomföras.

Foto: Erik Windolf

Vimmerby2020-10-25 20:03

Julen är en högtid som är starkt förknippad med mat. Servering av julbord har varit en viktig inkomstkälla för många restauranger. Men i år har restriktionerna till följd av coronapandemin gjort att flera krögare fått tänka över om man ska erbjuda julbord eller ej och hur man i så fall kan göra det på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Vi har stämt av med några lokala restauranger hur de har valt att tackla frågan.

På Stadshotellet i Vimmerby har man valt att byta ut det traditionella julbordet mot en meny på fyra rätter.

– Vi kommer inte att köra julbord i år, då vi vet att det snabbt blir köer på julbord och det är svårt att hålla avstånd. Vi kommer istället att köra en fyra rätters julinspirerad meny med förhoppning om att gästen då kommer känna sig säkrare, säger Nina Eklund som är restaurangchef på Vimmerby Stadshotell.

På Brygghuset i Vimmerby används ett liknande upplägg.

– Vi har inte haft julbord på flera år, men kommer i år köra en julinspirerad trerättersmeny med traditionell bordsservering, säger Maria Wester på Brygghuset.

undefined
Maria Wester berättar att Brygghuset kommer att erbjuda julmat för första gången på flera år.

På Björkbacken Kök och Scen i Vimmerby kommer en traditionell julbordsbuffé serveras vid två tillfällen.

– Vi funderade länge och väl på om vi skulle ha julbord, men kom till slut fram till att det går att lösa. Vi är även beredda att servera i andra former, säger Mimmi Hamnert som är restaurangchef på Björkbacken Kök och scen.

Vilka åtgärder vidtas för att coronasäkra buffén?

– Vi kommer ha en servitris som står vid buffén och ser till att avstånd hålls. Vi kommer låta gästerna gå fram till buffén bordsvis för att undvika trängsel. Vi kommer även ha bordspratare på varje bord med information kring det. Det här upplägget kan ge oss erfarenheter som vi kan använda även när corona försvunnit. Att slippa köer och trängsel är uppskattat även i vanliga tider, säger Mimmi Hamnert.

undefined
Clara Rylander kommer att rulla mycket köttbullar på Mossebo Gästhem i år också, men serveringen av julbordet kommer att ske på ett nytt vis.

Mossebo Gästhem satsar på en variant kallad sittande julbord.

– Man serveras vid bordet men med stor skillnad mot en vanlig jultallrik. Vi planerar sex turer som serveras på bricka, som man själv plockar det man vill ha ifrån. Utmaningarna vi ser i det här systemet är att det blir mer personalkrävande, samt att vi kommer att bli tvungna att lära oss ett helt nytt system gällande serveringen, säger Clara Rylander som driver Mossebo Gästhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!