Företagarnas nya ordförande: "Behövs mer nätverkande"

Han har bedrivit vårdföretag i Vimmerby kommun i många år. Nu är Marcus Hamlin också ordförande i föreningen Företagarna. "Jag brinner för det här".

Marcus Hamlin är ägare och VD för Lansen Omsorg i Vimmerby. Nu kan han bidra med sina erfarenheter i föreningen Företagarna.

Marcus Hamlin är ägare och VD för Lansen Omsorg i Vimmerby. Nu kan han bidra med sina erfarenheter i föreningen Företagarna.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-05-10 06:00

Marcus Hamlin är ägare och VD för vårdföretaget Lansen Omsorg med LSS-boenden i Vimmerby och på andra orter. Lansen Omsorg startades i Vimmerby för åtta år sedan och har idag fyra boendeenheter samt en daglig verksamhet. Företaget har mellan 60-70 anställda och omsätter runt 60 miljoner per år. 

När Marcus Hamlin fick frågan från Företagarnas valberedning om att bli ny ordförande behövde han bara fundera en kort stund innan han tackade ja.

– Det känns bra att verka lokalt även på det ideella planet. Jag är engagerad inom bransch- och arbetsgivarorganisationer nationellt, bland annat Vårdföretagarna, Svenskt Näringsliv och Almega. Men då blir det ju frågor i det stora perspektivet, nu kan jag vara mer hands on. 

Vilka frågor vill du driva inom Företagarna i Vimmerby?
– Först och främst vill jag få igång nätverkandet i föreningen så vi träffas mer och skapar kontaktytor. Vi kommer att ha lite olika aktiviteter framöver, bland annat en speedwayaktivitet i Målilla i slutet av maj tillsammans med andra lokala företagarföreningar. I juni kommer vi ha en "after work" innan Åbros öltält. Då kommer vi dela ut priser till Årets Företagare i Vimmerby och Årets Unga företagare i Vimmerby, säger Marcus Hamlin.

undefined
Marcus Hamlin är ägare och VD för Lansen Omsorg i Vimmerby. Nu kan han bidra med sina erfarenheter i föreningen Företagarna.

En viktig del för Företagarna är näringspolitisk påverkan på det lokala planet.
– Vi kommer ha regelbundna möten med kommunens politiker för att stämma av att allt går åt rätt håll. Vi upplever att ambitionen är god, kommunen är väldigt mån om att det ska fungera för lokala företag och vi vill alla åt samma håll, alltså ha fler företag i kommunen, säger Marcus Hamlin.

Föreningen vill bidra till att göra livet lättare för företagare i deras vardag.
– Det en företagare vill ha generellt sett är stabila förutsättningar för att driva företag. På det lokala planet kan det till exempel handla om handläggningstider för bygglov och andra ärenden, och att man inte tar ut onödigt höga avgifter.

Du har lång erfarenhet som företagare, vad har du stött på för utmaningar längs resan?
– Främst långa handläggningstider för bygglov och att vissa regler skiljer sig en del mellan olika kommuner. Det är olika ambitionsnivåer och kunskapsnivåer. Nacka kommun till exempel har infört en robot för enklare bygglovshantering. Man fyller i ett formulär på webben och på några minuter har man ett bygglov. Handläggaren behöver bara titta igenom så allt stämmer, vilket sparar enormt mycket tid. Ett bra exempel på hur man kan använda den nya tekniken. 

Vad är aktuellt inom det lokala näringslivet just nu?
– En sak som vi diskuterar med kommunen är upphandlingar och hur man kan göra den processen mer tillgänglig och mindre krånglig. Många mindre företag tycker inte det är värt att lägga tiden på en upphandling. Sedan är det tuffa tider just nu men de jag har pratat med verkar ha en ganska god orderingång. Företag som jobbar "business to business" är fortfarande ganska välmående medan butiker med sällanköpsvaror gentemot konsumenter har det väldigt tufft. Jag tror inte det är över än på ett tag och tyvärr kommer det nog bli värre innan det blir bättre. 

Vad tycker du om företagsklimatet i Vimmerby?
– Det går inte att sticka under stol med att jag tycker saker och ting kan bli bättre, på de områden som jag nämnt. Därför känns det bra att få vara med och påverka. Jag brinner ju för de här frågorna. 

Marcus Hamlin småpratar med kollegan och företagets verksamhetschef Nisse Bülow. Med på bilden också hunden Kenzo.
Marcus Hamlin småpratar med kollegan och företagets verksamhetschef Nisse Bülow. Med på bilden också hunden Kenzo.
Föreningen Företagarna

Föreningen Företagarna i Vimmerby ingår i Sveriges största företagarorganisation med 60 000 företagare. Föreningens mål är att skapa bättre förutsättningar för att starta, driva, utveckla och äga företag. Det kan ske genom nätverk, kunskap och praktisk hjälp bland mycket annat.Föreningen i Vimmerby kommun har i dagsläget ett 100-tal medlemmar och Mats Hamlin är ordförande sedan i mars 2023.

Källa: Föreningen Företagarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!