Partiernas ord om vad de vill göra för företagsamheten

Under torsdagskvällen hölls en sista valdebatt på Vimmerby camping med bara några få dagar kvar till valdagen. Åtta partier deltog och i en hel del frågor om företagsamhet var de rörande överens.

Debatten hölls hos Vimmerby camping. Från vänster: Akko Karlsson (MP), Conny Gunnarsson (LPo), Lars Johansson (V), Daniel Nestor (S), Roger Sunesson (SD), Ola Gustafsson (KD), Niklas Gustafsson (M), Jacob Käll (C) och moderator Christina Thorstensson.

Debatten hölls hos Vimmerby camping. Från vänster: Akko Karlsson (MP), Conny Gunnarsson (LPo), Lars Johansson (V), Daniel Nestor (S), Roger Sunesson (SD), Ola Gustafsson (KD), Niklas Gustafsson (M), Jacob Käll (C) och moderator Christina Thorstensson.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Vimmerby2022-09-08 21:21

I nästan två timmar diskuterade de åtta lokala partierna hur de vill arbeta för näringslivet och för invånarna i Vimmerby. I många frågor var de eniga – ökad företagsamhet och god dialog med kommunen. 

Moderator för kvällen var Christina Thorstensson och hon är nöjd med utfallet. 

– Jag ville ha ett trevligt samtal.

En av delarna under kvällen var frågan om hur Vimmerby som kommun både kan bli mer attraktiv för besökare och för dem som bor här permanent.

– Kommunen ska ta en mer drivande roll och ta taktpinnen så att Vimmerby hänger med turistnäringen. Vi vill ha en tydligare profil för staden och där skulle kommunen ta den rollen, sa Lars Johansson (V).

Han pratade om att kommunen skulle kunna profilera sig ännu mer inom restaurang, hållbarhet och att det som sker under turistsäsongen både inom besöksattraktioner och livsmedelsbutiker skulle kunna uppmärksammas mer. 

Ola Gustafsson (KD) tryckte på vikten av samverkan mellan kommun, näringsliv och befolkning.

undefined
Hampus och Christina Thorstensson tycker båda att det blev en positiv och trevlig debatt under torsdagskvällen.

Det var nästan 20 besökare vid debatten. En fråga från publiken direkt riktades till Akko Karlsson (MP). Miljöpartiet i Vimmerby har föreslagit att de vill få bort biltrafiken från centrum.

Bilfritt i centrum, hur tänker ni?

– Det har visat sig i många städer att det blir trivsammare i innercentrum. Man behöver inte vara så rädd för det för det skapar en mänskligare miljö, renare luft och det kan ge affärsnytta.

Folkhälsa bland Vimmerbybor var ett ämne som politikerna uppehöll sig kring en längre stund. 

– Folkhälsa börjar i tidig ålder. Vi vill visa upp vilka möjligheter som finns så att man sätter ett mindset att man ska vara ute och röra på sig, sa Daniel Nestor (S).

Både Niklas Gustafsson (M) och Jacob Käll (C) pratade om att de vill satsa på folkhälsan genom cykelvägar och leder.

Landsbygdspartiet Oberoendes Conny Gunnarsson pratade om folkhälsa utifrån att de vill att kranskommunernas skolor ska bemannas upp så att barn och unga kan gå i skola där om de vill.

undefined
Erik Wangenholm tycker att debatten gav mer klarhet inför valet på söndag, även om han sedan tidigare bestämt sig för vilka han ska rösta på.

Vimmerby Tidning pratade med besökaren Erik Wangenholm från Storebro efter debatten. 

Vad tyckte du om debatten?

– Alla pratade på bra. Jag är mer klar på vad jag ska rösta på, fast det visste jag redan innan också.

Vimmerby campings vd Hampus Thorstensson kände att kvällen blev en bra möjlighet för honom att lära sig mer om vad kommunpolitikerna tycker i vissa sakfrågor.

– Jag är glad över att det var en bra dialog och att politikerna verkar ha skapat en grund att bygga på.

Roger Sunesson (SD) sa att han tycker att det finns en samsyn mellan de olika lokala partierna i många frågor och hoppas på blocköverskridande samarbete framöver.

– Vi jobbar mot samma mål.

Hela debatten kan ses i efterhand här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!