Så stort är tappet: Färre gästnätter i år

Under normala omständigheter brukar juli månad vara en hektisk tid för boendeanläggningarna runtom i Vimmerby kommun. Efter en rundringning kan vi konstatera att årets juli varit annorlunda.

Beläggningen på boendeanläggningar under juli månad är betydligt mindre än den brukar vara.

Beläggningen på boendeanläggningar under juli månad är betydligt mindre än den brukar vara.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vimmerby2020-08-06 18:00

Av 19 kontaktade boendeanläggningar har 10 svarat. 

– Vi ligger på ungefär 10 procents beläggning av ifjol, så det är ett tufft år, säger Hampus Thorstensson på Vimmerby camping. 

Astrid Lindgrens Världs gästboende hade under förra årets juli 24 400 gästnätter. I år landar den siffran på noll eftersom parken stängde för säsongen redan i juni. 

Smålandsbyn rapporterar att man haft 680 gästnätter i år. Siffran för juli 2019 är på cirka 3 600 gästnätter. 

Vimmerby Stadshotell har i år haft 1 242 sålda rum under juli månad, för 2019 låg den siffran på 2 593.

"Jag måste dock påpeka att en sådan jämförelse inte ger hela sanningen. Vimmerby har under 2020 varit ett billigt resmål med låga snittpriser per rum, härav anser jag att en jämförelse av logi-omsättningen vore mer intressant," skriver VD Joakim Carlqvist i ett mejl. 

När det gäller logi-intäkterna ser man ett tapp på 70 procent. 

Björkbacken karaktärshotell har också tappat 70 procent i jämförelse med föregående år.

"Vi hade räknat med ett ännu större tapp då Astrid Lindgrens Värld stängde, men till stor del på grund av att vi kört kampanjpris på stugbyn har vi ändå fått en del gäster att komma och bo hos oss," skriver vice VD Anneli Rimås. 

undefined
Trots att man tappat 70 procent på Björkbacken under juli, så hade Anneli Rimås räknat med ett ännu större tapp när Astrid Lindgrens Värld stängde.

På Fredensborgs herrgård har man tappat en stor del av beläggningen.

"Vi har tappat 75 procent beläggning om vi jämför på juli 2019 och juli 2020. Vi har ändå glädjen att ligga nära golfbanan, så vi har och har haft mycket golfare som bokat, som varit mycket nöjda med att det varit gott om plats och ingen trängsel, så inte bara negativitet hos oss ändå, nöjda gäster är ju det vi vill ha," skriver Carina Andersson.

undefined
Fredensborgs herrgård har tappat 75 procent av sin beläggning. Men genom att ligga nära golfbanan har många golfare besökt herrgården.

Storebro herrgård beräknar att man i år under juli har kommit upp i 32 procent av omsättningen som man hade under 2019.

För Körsbärskullens vandrarhem är årets säsong den allra första och där har man registrerat 31 gästnätter. På Mossebo gästhem räknas årets säsong också som den allra första med de nya ägarna, där har man noterat tre gästnätter.

Vimmerby folkhögskolas sommarboende har inte haft en enda gästnatt under juli månad. Enligt Agnetha Kinell, konferens och kurskoordinator på skolan, hade man många bokningar till Bullerby cup, men samtliga har bokats av. 

Kristina Lindelöf på Ingebo Hagar tror att man endast kommer upp i 15-20 procent av sin normala omsättning under juli. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!