Så reagerar restaurangerna på "barförbudet"

Endast bordservering tillåts på restauranger och barer. Det är Folkhälsomyndighetens senaste besked, i arbetet med att förhindra spridningen av coronaviruset.

Folkhälsomyndighetens nya direktiv påverkar de flesta aktörer. Direkt, eller indirekt. "Salladsbuffén kommer naturligtvis behöva försvinna", säger Fredrica Carlqvist, vice VD för Vimmerby Stadshotell.

Folkhälsomyndighetens nya direktiv påverkar de flesta aktörer. Direkt, eller indirekt. "Salladsbuffén kommer naturligtvis behöva försvinna", säger Fredrica Carlqvist, vice VD för Vimmerby Stadshotell.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Vimmerby2020-03-24 18:00

Därmed kommer all matservering i barer, över disk – eller som orsakar köbildning – att förbjudas, med start onsdag 25 mars.

– Det är ju bara för oss att försöka hänga med och följa det som beslutas, säger Maria Wester, pubchef på Brygghuset i Vimmerby.

– Vi har fått styra om hela restaurangen. Nu är det bara att gilla läget, och från och med imorgon (läs: onsdag) kör vi bordsservering på lunchen. Maten i sig är ju inte ett bekymmer, utan det är köbildningen man vill undvika. Så vi serverar och tar betalt vid borden från och med imorgon, onsdag.

Exakt hur förbudet mot barservering ska omsättas i praktiken – och vilka verksamheter som förbudet verkligen gäller – tycks det i skrivande stund råda viss oklarhet kring.

När vi når Linus Andersson, en av tre kökschefer på Astrid Lindgrens Värld och Stadsmästargården, hänger frågan fortfarande i luften.

– Vi kör ju redan en form av tallriksservering, fast över disk, säger han och fortsätter:

– Det är klart att det blir lite problematiskt om vi blir förbjudna att servera så, men samtidigt går allt att lösa. Vi får bara hoppas att folk fortsätter gå ut och äta.

På Vimmerby Stadshotell, som redan tillämpar tallriksservering under lunchen och på kvällen, innebär de nya riktlinjerna främst förändringar för hotellgästerna.

– Det har ju inte kommit ut jättetydliga regler för det ännu, så vi väntar in sådant för att se hur vi behöver göra med vår frukostbuffé. Annars har vi ju redan tallriksservering lunch och kväll, så där påverkas vi inte så jättemycket. Salladsbuffén kommer naturligtvis behöva försvinna och serveras vid bordet eller så, säger Fredrica Carlqvist, vice VD på Vimmerby Stadshotell.

Utöver förbudet om barservering inför Folkhälsomyndigheten också krav på alla näringsidkare inom bar- och restaurangbranschen, att upprätta handlingsplaner för hur man aktivt arbetar med att begränsa smittspridningen av coronaviruset.

– Det sätter kanske lite extra press, men egentligen handlar det bara om att hålla rent och hålla god hygien. Precis som vanligt. Så det är inget konstigt egentligen, tycker Linus Andersson på Stadsmästargården.

Även Maria Wester på Brygghuset tar de hårdare kraven med ro:

– De gör ju allt för att smittan inte ska sprida sig – och vi får bara försöka hänga med, och göra det bästa av läget, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!