Så mycket ökade ALV sin omsättning i fjol

ALV:s årsredovisning över 2022 visar en rejält ökad omsättning jämfört med 2021, ett år som färgades av pandemin.

"Vi gör ett gott resultat och håller de mål vi har gällande omsättning", sägr Joacim Johansson om 2022.

"Vi gör ett gott resultat och håller de mål vi har gällande omsättning", sägr Joacim Johansson om 2022.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-06-26 19:00

År 2022 ökade Astrid Lindgrens värld sin omsättning till 279 miljoner vilket är 12,7% mer jämfört med 2021, det visar siffror som vd:n Joacim Johansson presenterade under kommunfullmäktige på måndagen. 

– Det ser väldigt bra ut. Vi gör ett gott resultat och håller de mål vi har gällande omsättning, säger han till Vimmerby Tidning.

Parken hade färre besökare än man hoppats på, sammanlagt omkring 470 000 på hela året och 31 000 på Astrid Lindgrens Näs. Under sommarsäsongen besökte 424 000 personer parken, vilket är ungefär tio procent mindre än målet man satt. Det målet bygger dock på rekordåret 2019. Antalet gäster var färre men varje enskild har konsumerat mer och vd:n har en teori om varför.

– De handlade gladeligen lunch istället för att ha med sig picknick, i alla fall såg det ut så i fjol och vi får se vart det tar vägen i år. Men jag tror att om man väl kostar på sig att göra en aktivitet unnar man sig gärna lite mer även i dessa tider, säger Joacim Johansson.

2022 hade både parken och Astrid Lindgrens Näs ett fortsatt stort antal utländska gäster, framförallt från Tyskland. 

– Vi utökade vårt boende och fler bäddar hjälpte till. Det var ett gott år och vi hade också en väldigt bra höst. Sommaren började lite svagare men vi avslutade starkt, säger Joacim Johansson.

Årets säsong började bra men har fortsatt något svagare, vilket vd:n tror beror mycket på värmen.

– Det påverkar jättemycket. Idag har vi haft 28 garder och det för mycket. Vi vill gärna ha lite moln och kanske 22 grader, då är det bra, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!