Så mycket har Lions tappat hittills i år

Försäljningen av Lions julkalender blir en utmaning för klubben efter att man tappat den annars största inkomstkällan, kopplat till VMS. ”Vi måste fixa det här, annars ser det bistert ut”, säger Sam Månsson.

Sven-Olof Månsson laddar med handsprit. Årets försäljning av Lions julkalender är igång. Han har sålt kalendrar i 38 år. "2020 liknar inget annat år".

Sven-Olof Månsson laddar med handsprit. Årets försäljning av Lions julkalender är igång. Han har sålt kalendrar i 38 år. "2020 liknar inget annat år".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-10-22 07:00

Sven-Olof Månsson sitter i sin gula Lions-jacka, i samma livsmedelsbutik som varje höst, med ett knippe julkalendrar. En försvarlig del av de 2 500 som Vimmerbyklubben säljer för att dra in medel till sin hjälpverksamhet brukar just Sven-Olof sätta i omlopp.

– Jag har sålt kalendern i 38 år. Det är kul med stammisarna, den sociala kontakten och vetskapen att pengarna går till viktiga ändamål. Vi har precis betalat in pengar till nya katastroftält. Men jag tycker också det är fint att vi hjälper lokalt, som att skicka stipendiater från gymnasiet till Berzelius kemidagar.

Men allt är inte som vanligt. Handspriten är med, den fysiska distansen viktig och i en annan butik där ”Lionsgubbarna” säljer kalendrar sitter man bakom plexiglas.

– De flesta av oss är 70-plus, så vi är försiktiga. Vi tvekade om det alls var möjligt med försäljningen i år, och det finns kanske en och annan som utgår ifrån att det inte blir någon just 2020, men jag tycker vi löser det på ett bra sätt. Och i år betyder den här aktiviteten mer än någonsin för oss, säger president Sam Månsson.

Sedan pandemin slog till och samarbetspartnern Vimmerby MS fick bromsa alla stora evenemang har Lions påverkats rejält. Inget Semesterrace, och inga andra stora race heller. På ett bräde förändrades förutsättningarna för Lions.

– Vi hjälper till med parkering och kök vid tävlingarna i Gnagardalen och det är vår största inkomstkälla. Än har vi inte summerat året, men jag kan säga att vi tappat drygt hälften på det här, säger Sam Månsson.

Vad betyder det för er hjälpverksamhet?

– Vi har en del fasta utgifter vi ogärna drar in på. Som att bjuda de som bor på äldreboenden på ostkaka, ge nallar till ambulans, polis och socialtjänst att dela ut till barn som behöver tröst, till Lions forskningsfond och mycket mer. 

Är det hotat på grund av ekonomin?

– Om vi inte lyckas med kalendern ser det ser bistert ut, så viktigt är det. Jag vet att en del mindre klubbar haft det så tufft att de fått lägga ner helt, men jag hoppas förstås att det löser sig. Om man ska leta positiva saker i dessa tider är det att vi ökat intäkterna i vår återbruksbutik, trots att vi dragit ner på öppettiderna. 

Och veteranen Sven-Olof Månsson har samma målsättning som alltid - kalendrarna ska gå åt.

– Jag tycker det börjat ganska bra, ändå. 

Ostkaka till äldreboendena är en av Lions stående insatser i Vimmerby. "Vi vill gärna hålla fast vid det vi gör idag", säger president Sam Månsson.
Ostkaka till äldreboendena är en av Lions stående insatser i Vimmerby. "Vi vill gärna hålla fast vid det vi gör idag", säger president Sam Månsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!