Många vill köpa stora och centrala fastigheten

Den 120 år gamla och centralt belägna Sveasalen i Vimmerby är till salu. Lokalen ägs av IOGT-NTO och intresset för den har enligt föreningens ordförande varit "överväldigande" sedan annonsen publicerades för ett par veckor sedan.

Sveasalen i Vimmerby byggdes år 1903 coh fyllde alltså 120 år förra året.

Sveasalen i Vimmerby byggdes år 1903 coh fyllde alltså 120 år förra året.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-01-18 06:00

Tegelbyggnaden på Sevedegatan fyllde 120 år förra året och har under hela sin livslängd varit lokal åt IOGT-NTO Vimmerby. I höstas kom beskedet att föreningen vill sälja lokalen, som bland annat innehåller en stor sal med scen. 

– Det beror helt enkelt på ett bristande engagemang. Det är bara vi i styrelsen som håller på och hyr ut, plockar i ordning och tar betalt. Det är nästan som att vi är fastighetsskötare bara och vi har inte så mycket egen verksamhet, säger Jimmy Alexandersson, ordförande.

undefined
"Det är sorgligt att släppa taget men det är inget att göra åt", säger IOGT-NTO Vimmerbys ordförande Jimmy Alexandersson.

Genom åren har alla möjliga typer av verksamhet arrangerats i Sveasalen, allt ifrån konserter och konferenser till mässor och LAN-partyn. Jimmy Alexandersson har varit med i föreningen i cirka tio år och under tiden hunnit samla på sig många minnen

– Det är sorgligt att släppa taget men det är inget att göra åt. Vi körde ett föreningsmöte i höstas och kallade alla medlemmarna men bara en eller två dök upp förutom styrelsen. Vi säljer inte för att vi har ekonomiska problem men vi tänker på framtiden med alla prisökningar. Alla föreningsbidrag minskar samtidigt som allt annat stiger i pris, säger han.

Sveasalen lades ut till försäljning för 1,8 miljoner kronor och på annonssajten Hemnet.se har annonsen i nuläget strax över 3700 klick.

– Det var 1500 som var inne och tittade på den samma dag som annonsen kom ut, sen vet jag inte om det är unika besökare eller om det är några som tittar flera gånger. Men intresset där har varit överväldigande, säger Jimmy Alexandersson.

Den första visningen hölls på tisdagen och då kom sex intressenter. För nästa visning är två anmälda hittills.

– Det är fastighetsägare och folk från byggsektorn som kommit och tittat, säger Jimmy Alexandersson.

undefined
Från Hemnet: "Byggnaden rymmer stora salen med scen, lilla salen, kök, hall och toaletter på entréplanet. På övre plan finns två kontorsrum, förrådsutrymmen och två större rum. En källarlokal finns också."

Vad vill de använda byggnaden till?

– Någon ville kanske behålla den som den är och fortsätta driva den men det finns också tankar om att bygga om lokalen till lägenheter.

Hur skulle det kännas för dig om någon rev ut allt och byggde bostäder?

– Jag har inte varit med från början och det är nog känsligare för andra. Vi är själva intresserade av att hyra i den om någon driver den vidare som föreningslokal. Då hade vi kunnat koncentrera oss på verksamheten istället för att vara fastighetsskötare.

Jimmy Alexandersson hoppas att man ska hitta rätt köpare och i så fall tror han att lokalen kan vara såld redan innan sommaren.

undefined
Lokalen är 494 kvadratmeter stor med en tomtarea på 623 kvadratmeter.
År 2020 anordnades en mässa för vinylskivor i Sveasalen och lokalen fylldes snabbt av besökare.
År 2020 anordnades en mässa för vinylskivor i Sveasalen och lokalen fylldes snabbt av besökare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!