Så många sommarjobbare måste ALV rekrytera

Konkurrensen om sommarjobbarna i Vimmerby ser ut att kunna bli hård. Men Astrid Lindgrens värld sitter relativt lugnt i båten, säger vd:n Joacim Johansson.

"Man ska vara ödmjuk men vi är en populär arbetsplats och vi har många som vill jobba hos oss, vilket såklart är oerhört glädjande", säger Joacim Johansson.

"Man ska vara ödmjuk men vi är en populär arbetsplats och vi har många som vill jobba hos oss, vilket såklart är oerhört glädjande", säger Joacim Johansson.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2023-01-13 06:00

Precis som de flesta andra arbetsgivare i kommunen som söker säsongsarbetare till sommaren så är Astrid Lindgrens värld igång med rekryteringen. 

– På några områden, främst teatern, är vi i princip redan klara och där var vi ute redan i november. Vad gäller övriga medarbetare så pågår rekryteringen för fullt just nu och vi brukar vara igång med det direkt efter jul och nyår, säger Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Vimmerby Ab.

Normalt arbetar upp emot 600 medarbetare på Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs tillsammans under sommaren. 150 av dem är skådespelare och man står nu alltså inför att rekrytera över 400 personer.

– Jag tycker att de senaste åren har varit utmanande och jag tror inte att det kommer bli lättare i år, men samtidig tror jag inte heller att det kommer att bli värre. Det grundar jag lite på att arbetsmarknaden just nu är lite tuffare i och med hur ekonomin ser ut, det gör att många arbetsgivare kanske inte kan ta in så många som de gjort tidigare, säger Joacim Johansson.

Vad gör ni om ni inte lyckas fylla alla platser?

– Vi har inte någon plan för det mer än att vi kommer lyckas göra det, det har vi gjort även när det har varit tufft. Man ska vara ödmjuk men vi är en populär arbetsplats och vi har många som vill jobba hos oss, vilket såklart är oerhört glädjande. Även år när det varit ansträngt har vi fått ihop det i slutändan och så är jag säker på att det kommer bli även i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!