Nya siffror: Så många tamdjur attackeras av rovdjur

Förra året attackerades tre tamdjur i vår region av rovdjur. Samtliga utfördes av lo. Men det är inte det största problemet, det finns skäl till oro längre fram i tiden, menar Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Lodjur står för de flesta attackerna på tamdjur i södra Sverige. Men det är inte lodjuren LRF:s medlemmar oroar sig för.

Lodjur står för de flesta attackerna på tamdjur i södra Sverige. Men det är inte lodjuren LRF:s medlemmar oroar sig för.

Foto: Nils-Olof Engberg

Vimmerby2021-06-22 11:45

Statistiken på attacker av tamdjur i Sverige kommer från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Enligt deras rapporter har 175 tamdjur i Kalmar län attackerats av rovdjur under de senaste tio åren. Siffrorna visar på en tydlig minskning. 2011 attackerades över 40 tamdjur i länet. Och förra året inträffade tre attacker, samtliga av lodjur. 

Den kraftiga minskningen beror på flera orsaker, enligt Fredrik Persson, rovdjursexpert på LRF Sydost. Dels har det inte inträffat så många vargattacker i södra Sverige, eftersom det inte finns någon fast vargstam här. Och dels kan minskningen bero på ett mörkertal i statistiken. 

– Rovdjursdebatten i Sverige är så extremt infekterad. Vi vet att vissa tamdjursägare drar sig från att anmäla eftersom det blir medial uppmärksamhet vilket lätt kan resultera i hot och hat, säger Fredrik Persson och fortsätter: 

– 2011 hade vi dessutom fler vargattacker i regionen. När varg attackerar djur här nere handlar det ofta om att en eller ett par vargar vandrat över stora områden och varje individ kan ta ganska många tamdjur. 

I vår del av Sverige är det lodjuren som står för de flesta attackerna på tamdjur. Men trots det är det inte lodjuren som LRF:s medlemmar oroar sig för. Enligt Persson har de flesta en positiv inställning till lodjuren. De är relativt få och de tar inte så många djur vid varje attack. Oron ligger istället i att vargen ska etablera sig med fasta vargstammar i vår region. Och enligt Fredrik Persson är det mycket som tyder på att det kommer bli verklighet framöver. 

– Rovdjurspolitiken är utformad på ett sådant sätt att den främjar en stams tillväxt här i södra Sverige. Vi har enskilda vargindivider i södra Sverige och mycket tyder på att de kommer få valpar. Då växer det fram en fast stam, vilket i sin tur lätt kan resultera i flera stammar, så jag förstår varför oron finns. 

Med tanke på hur många tamdjur det finns, och hur relativt få vargattacker som ändå sker, är oron verkligen befogad? 

– Kanske, men oro fungerar ju så. Det är liten risk att drabbas av ett inbrott också, sett till hur många husägare det finns, men folk är väldigt oroliga för det också. Oron är verkligen ett problem, den är ett starkt skäl till att många tamdjursägare slutar med sin verksamhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!