SÄ lurar du inbrottstjuven pÄ semestern

Polisen tror att grannsamverkan kan bidra till att minska inbrotten pÄ semestern men tipsar ocksÄ om att mÀrka vÀrdeföremÄl.

Enligt polisens presstalesperson Àr det ofta organiserade ligor som utför inbrott. De kan spana lÀnge pÄ en bostad för att se om det Àr fritt fram eller inte.

Enligt polisens presstalesperson Àr det ofta organiserade ligor som utför inbrott. De kan spana lÀnge pÄ en bostad för att se om det Àr fritt fram eller inte.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vimmerby2021-07-26 12:00

Enligt statistik frÄn SSF Stöldskyddsföreningen begicks nÀstan 100 inbrott om dagen i bostÀder och fritidshus under mÄnaderna juni till augusti förra Äret, vilket var en ökning med 16 procent jÀmfört med Äret innan. Sommaren Àr en av högsÀsongerna för inbrottstjuvar men det finns saker man kan göra för att minska riskerna om man reser bort pÄ semestern.

– Ett bra tips Ă€r att ta hjĂ€lp av sina grannar och be dem komma förbi, ta in posten och kanske flytta runt nĂ„gra saker i trĂ€dgĂ„rden sĂ„ att det ser bebott ut. Det Ă€r bra att berĂ€tta för grannarna att man reser bort, sĂ€ger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Andra rĂ„d som polisen kommer med Ă€r att anvĂ€nda tidsstyrda lampor som tĂ€nds och slĂ€cks. Är man borta lĂ€nge kan man ocksĂ„ be om hjĂ€lp med att klippa grĂ€smattan, att nĂ„gon parkerar pĂ„ ens uppfart, hĂ€nger tvĂ€tt i trĂ€dgĂ„rden och slĂ€nger sopor i soptunnan.

– Allt handlar sĂ„klart om att det ska se ut som om att nĂ„gon Ă€r hemma. Det beror pĂ„ vilka det Ă€r som utför inbrotten, men Ă€r det seriösa ligor Ă€r de vĂ€ldigt organiserade och spanar ofta noga innan för att se om det Ă€r fritt fram, sĂ€ger Angelica Israelsson Silfver.

Vad kan man göra om man inte har nÄgra grannar att ta hjÀlp av?

– DĂ„ kan man frĂ„ga sin en slĂ€kting eller en vĂ€n som kan tĂ€nka sig att komma förbi. Man bör ocksĂ„ tĂ€nka pĂ„ att tjuvar gillar insynskyddade platser och att det dĂ€rför Ă€r viktigt med bra lĂ„s och kanske förstĂ€rkta dörrar pĂ„ bĂ„de altan och balkong. Har man en stege i trĂ€dgĂ„rden bör man ta in den eller lĂ„sa fast den om man Ă„ker bort och man bör inte heller lĂ„ta sĂ„dant som tjuvar kan vara intresserade av, exempelvis verktyg, ligga framme.

Polisens presstalesperson sÀger ocksÄ att inbrottslarm kan hjÀlpa men att hon ÀndÄ tror att grannsamverkan har minst lika stor effekt. Skulle olyckan trots allt vara framme finns det saker man kan göra för att öka chanserna för att man ska fÄ tillbaka det som stulits.

– Det Ă€r oftast organiserade ligor som genomför bostadsinbrott. De kan röra sig vĂ€ldigt fort över landet och polisen kanske inte tar dem samma kvĂ€ll som inbrottet. NĂ€r man sedan trĂ€ffar pĂ„ dem kan de ha vĂ€ldigt myckets stöldgods och dĂ„ handlar det om att veta vem som Ă€ger vad, sĂ„ att fotografera och mĂ€rka upp sina vĂ€rdesaker kan vara en bra idĂ©. Det underlĂ€ttar bĂ„de för medborgare och för polisen, sĂ€ger Angelica Israelsson Silfver.

Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region öst, tror att grannsamverkan Àr det viktigaste för att förebygga bostadsimbrott i semestertider.
Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson i region öst, tror att grannsamverkan Àr det viktigaste för att förebygga bostadsimbrott i semestertider.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!