Så kan man tänka kring sina pengar i coronatider

Många är orolig för sin pengar i kristider som nu. Ekonomin är osäker men räntan ligger fortfarande lågt. Daniel Svensson på Länsförsäkringar i Vimmerby har tips för hur man kan tänka kring lån och sparande.

Daniel Svensson menar att för den som har krediter och har lånat pengar idag är det här ett väldigt gynnsamt läge.

Daniel Svensson menar att för den som har krediter och har lånat pengar idag är det här ett väldigt gynnsamt läge.

Foto: Privat

Vimmerby2020-08-03 10:00

– Räntan ligger fortsatt väldigt lågt ur ett historiskt perspektiv. Med tanke på hur det ser ut i vår omvärld kommer vi sannolikt under en längre tid fortsatt se låga marknadsräntor, säger Daniel Svensson, försäljningschef företag bank på Länsförsäkringar i Kalmar län.

– Det råder fortsatt en stor osäkerhet och ingen vet än hur stor påverkan varit på företagens ekonomi. För många har det också fått en direkt påverkan på den privata ekonomin då många upplever en större osäkerhet i sin anställning eller rentav mist sin inkomstkälla.

Ska man investera pengarna på kort sikt tycker Daniel Svensson att man inte ska riskera pengarna. Kort sikt kan vara 1-2 år. Då är det bättre att ha pengarna på ett sparkonto.

– Vi vittnar alla om en stor oro på marknaden som pendlat kraftigt upp och ner under våren för att nu ha stabiliserat sig en aning. För den som upplevt att svängningarna varit för stora i sin portfölj kan det nu vara ett bra läge att se över vilken risknivå man är villig att ha i sitt sparande.

Om man har tänkt att sparade medel ska användas längre fram kan pengarna placeras annorlunda. Daniel Svensson tycker att man ska se över sina delar och beroende på hur riskvillig man är kan man sälja av en del för att minska risken.

Vill man inte ta någon risk, ska man inte placera sina pengar på aktiemarknaden men får då räkna med en väldigt låg avkastning, om någon överhuvudtaget.

– Banken har fortfarande samma vilja att låna ut pengar och prövar ekonomin för den som vill låna i vanlig ordning. Vissa kanske inte har en lika trygg anställning längre och där har vi ett rådgivningsansvar gentemot våra kunder, säger Daniel Svensson.

Är man orolig för sin ekonomi och att ens inkomster kommer att förändras finns det flera saker att göra. 

– Man kan gå med i ett fackförbund och teckna en inkomstförsäkring om man skulle bli arbetslös. Det finns försäkringar som är kopplade till bolån. Har man en ekonomi där det inte finns så mycket utrymme är det läge att kolla på om man ska binda upp bolånsräntan. 

Hur kan man spara pengar?

– Man får anpassa sig till situationen. Man kan tänka hur mycket i månaden man kan spara. Över tid är det bra att ha en buffert eller ett sparmål. Det är alltid bra att ha utrymme i ekonomin om något oförutsett skulle hända, säger Daniel Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!