Så firar Vimmerby årets Kalmarsund Pride

Nästa vecka är årets Kalmarsund Pride-vecka det uppmärksammar Vimmerby kommun genom att anordna flera olika evenemang.

Ungsomssamordnaren Moa Eskilsson tror att de digitala sändningarna också kan vara bra för de som annars kanske inte hade vågat ta sig till fysiska förelänsingar och lyssna.

Ungsomssamordnaren Moa Eskilsson tror att de digitala sändningarna också kan vara bra för de som annars kanske inte hade vågat ta sig till fysiska förelänsingar och lyssna.

Foto: TT/Sofie Olsson

Vimmerby2021-08-24 10:57

På tisdagen släppte Vimmerby kommun programmet för veckan och där ingår bland annat digitala författarsamtal och föreläsningar. Moa Eskilsson, som är vikarierande ungdomssamordnare på Vimmerby kommun, berättar att många av föreläsningarna är repriser men att man också har två livesända evenemang.

– Vi brukar ha aktiviteter varje år men ibland är det mer kopplat till personalen och syns kanske inte lika mycket utåt, säger hon.

I år genomsyras veckan av två olika teman och ett av dem är äldre hbtq-personer.

– När vi tänker på hbtq-personer tänker vi ofta på ungdomar. Äldre har levt när de varit sjukdomsklassade och olagliga, och även om samhället är mer öppet nu så har det satt sina spår, säger Moa Eskilsson

En programpunkt som man är extra stolt över är föreställningen Arg Gubbe med skådespelaren Michael Segerström. Livesändningen är ett samarbete mellan flera kommuner i Kalmar län samt regionen, Länsstyrelsen och RFSL Kalmar län.

– Det känns bra att göra någonting över kommungränserna. Vimmerby kommun har arrangerat och det är häftigt att vi lyckades få till det, säger Moa Eskilsson

En annan målgrupp är anhöriga. Ett författarsamtal med Emil Åkerö, som skrivit boken Till dig som ser på, ska handla om vad man kan göra för att förbättra hbtq-personers livssituation.

Veckan avslutas med Livesändning från Kalmarsunds Prides regnbågsgala. 

– Vimmerby kommun är nominerade som årets Hbtqia-kommun och det är vi såklart väldigt stolta över, säger Moa Eskilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!