Så blir Vimmerbys kommuns framtid i Itsam

Kinda kommun kommer att lämna Itsam. Förbundsdirektören Mattias Bly Robertsson lämnar också. Men Vimmerby kommun blir kvar i kommunalförbundet.

"Det finns inga som helst diskussioner om att även Vimmerby ska överväga sitt medlemskap i Itsam". Det säger Jacob Käll (C) med anledning av det nu finns total politisk enighet för ett utträde i Kinda kommun.

"Det finns inga som helst diskussioner om att även Vimmerby ska överväga sitt medlemskap i Itsam". Det säger Jacob Käll (C) med anledning av det nu finns total politisk enighet för ett utträde i Kinda kommun.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-11-10 06:00

– Det finns inga diskussioner från något håll om att Vimmerby ska följa efter Kinda som det ser ut i dag, säger Jacob Käll (C) kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby som också är kommunens företrädare i direktionen för kommunalförbundets Itsam.

Det finns nu en total politisk enighet för att Kinda kommun ska verkställa inriktningsbeslutet från i fjol och lämna kommunalförbundet Itsam.  Enligt tidsplanen som nu är klar och som väntas godkännas av fullmäktige den 14 december kommer Kinda att lämna Itsam om ungefär två år.

– Det innebär att vi förlorar en av de medlemmar vi har och får fördela kostnaden på de som är kvar, säger Jacob Käll, (C).

Vimmerby är störst av medlemskommunerna.

Kostnaden består av en fast medlemsavgift samt en rörlig del som grundar sig på hur många enheter och vilka tjänster en kommun använder. 2018 betalade Vimmerby kommun totalt 24,5 miljoner till Itsam, enligt ekonomikontoret.

Hur det här ska mötas är än så länge oklart.

– Vi får se om det är läge för att söka en ny medlem, om vi ser behov av det, men det är en lång resa dit.

Finns det några kandidater?

– Det finns ingen konkret så där men det förs ju diskussioner och Itsam säljer ju tjänster vid sidan av medlemskommunerna också, säger Jacob Käll.

 Bara dagar efter att Kinda meddelat sitt utträde slutar även Mattias Robertsson Bly som förbundsdirektör. Det har inget med Kindas besked att göra. Han ska bli kommunchef i Ånge kommun.

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!