Så blir vädret under valborgshelgen: "Vi ser en trend"

"Det blir ingen sommarvarm kväll på valborgsmässoafton", säger meteorolog Charlotta Eriksson. Men temperaturen stiger någon grad varje dag under helgen.

Det väntas inte blåsa särskilt mycket under valborg, men temperaturerna kryper ner mot fem grader under kvällen, så det är läge att klä på sig en jacka.

Det väntas inte blåsa särskilt mycket under valborg, men temperaturerna kryper ner mot fem grader under kvällen, så det är läge att klä på sig en jacka.

Foto:

Vimmerby2022-04-29 05:00

Helgen inleder med varierande molnighet under fredagen, som solen kan komma att synas igenom, men det blir övervägande moln. Det kan förekomma någon lättare skur på fredagseftermiddagen, men det rör sig inte om några större mängder. Dagstemperaturen beräknas landa på runt tio grader.

– En liten trend vi kan se är att allt eftersom så kommer det bli varmare på dagarna under helgen. Dagstemperaturen kommer att öka nån grad, säger Charlotta Eriksson, som är meteorolog på SMHI. 

Det innebär att dagstemperaturen under valborgsmässoafton kan landa på runt elva-tolv grader, men det sjunker sedan till kvällen.

– De flesta ger sig ut på kvällen för att fira valborg och då ligger det mellan fem och tio grader, snarare ner mot fem. 

Molnen håller i sig, även om solen kan spricka igenom även under lördagen, det kan också komma skurar. På söndagen är det samma visa; molnigt men chans till lite sol.

– På söndag kan det bli 13-14 grader i maxtemperatur, men det blir kallt framåt kvällen, säger Eriksson.

När kommer värmen?

– På SMHI tittar vi tio dygn framåt och vad jag kan se då är att den kyligare luftmassan ligger kvar, så det är ingen sommarvärme att vänta ännu. 

De lite kyligare temperaturerna ligger något under det normala, men är inget ovanligt, enligt Eriksson. I övrigt väntar inga större väderhändelser de närmsta tio dygnen.

– Det är lite lätta skurar, men annars är det ganska lugnt vädermässigt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!