Så är livet på folkhögskolan: "Ingen skolångest"

Att plugga på folkhögskola visade sig vara en lyckoträff för Ida Myrén, Fatemeh Jafari och Christoffer Hernandez. De är tre av Vimmerby Folkhögskolas 120 studerande det här läsåret. "Det är en väldigt familjär känsla här".

Christoffer Hernandez, Fatemeh Jafari och Ida Myrén tar vana kliv i folkhögskolans korridorer. Nu är de taggade inför ett nyss läsår.

Christoffer Hernandez, Fatemeh Jafari och Ida Myrén tar vana kliv i folkhögskolans korridorer. Nu är de taggade inför ett nyss läsår.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-08-27 07:00

Ida Myrén påbörjar nu sista terminen på fastighetsskötarutbildningen. Fatemeh Jafari går andra året på allmänna linjen för att läsa in gymnasiet. Och Christoffer Hernandez går musikallinjen med inriktning produktion. De har alla tre olika livserfarenheter med sig i bagaget, men de är rörande överens om att folkhögskolelivet är toppen. 

– Det är väldigt kul att vara tillbaka efter sommaren. Alla är jättetrevliga här och det är en väldigt familjär känsla. Så verkligen ingen skolångest, säger Ida Myrén.

Ida Myrén har tidigare studerat till hippolog på högskola. Skillnaden mellan de olika skolformerna är stor, menar hon.
– Det är mycket lugnare studietakt här, inte samma press med prover och sådant utan mer praktiskt arbete, vilket passar mig bättre. 

Fatemeh Jafari hade provat flera olika vägar innan hon kom till Vimmerby Folkhögskola. Hon började omvårdnadsprogrammet på gymnasiet men hoppade av efter ett halvår. Då testade hon istället Komvux men kände inte att hon fick det stöd hon behövde. 

– Det var väldigt mycket individuellt arbete och man fick ingen större kontakt med lärarna. Här på folkhögskolan har man möjlighet att ha närmare kontakt med lärarna och det finns en specialpedagog som kan hjälpa till, säger hon. 

Fatemeh Jafari är också taggad inför ett nytt läsår.

– Det känns spännande, jag har längtat tillbaka hit. Nu känns allt lättare eftersom jag har hunnit gå här ett år och känner mig mer förberedd. 

Christoffer Hernandez är nu inne på sitt fjärde år på Vimmerby Folkhögskola.

– Jag gick natur på gymnasiet men hoppade av sista året. Då började på allmän kurs här. Efter det har jag gått Musikallinjen och nu Musikallinjen - Produktion. Jag trivs väldigt bra här, det är inte så mycket press heller, man gör allt i sin egen takt. 

De första åren pendlande han från Målilla men efter halva tiden på Musikallinjen bestämde han sig för att flytta in på folkhögskolans internat. 

– Det är lättare att bo här och slippa tänka på busstider. Dessutom kommer man in ännu mer i gemenskapen, säger han.

Det är ju lite speciellt att bo på internat och dela kök och vardagsrum med andra. Hur funkar det?

– Vi är 8-9 personer i min korridor. Det funkar bra än så länge. Visst finns det vissa personer som inte riktigt kan ta hand om sig själva, men man får säga till dem. Alla måste trivas och känna sig bekväma i köket. 

Vad har ni för förväntningar på det här året?

– Att ha väldigt kul och lära mig mycket. Att få hålla på med teater, sjunga och dans är väldigt roligt, säger Christoffer Hernandez.

– För oss som går sista terminen handlar det mycket om att väva ihop säcken och börja blicka framåt, säger Ida Myrén. 

undefined
Ida Lind går fastighetsskötarutbildningen, Fatemeh Jafari går allmän kurs och Christoffer Hernandez går musikallinjen med inriktning produktion.

Efter att ha gått fastighetsskötarutbildningen finns det goda chanser att få jobb.

– I den förra klassen fick nästan alla jobb. Nu ska jag ha praktik som kyrkvaktmästare i mina hemtrakter så det är det jag hoppas på att få jobba med. Jag älskar att vara utomhus och jobba och är intresserad av trädgårdsskötsel, säger Ida Myrén. 

I kultur- och nöjesbranschen kan det vara lite kämpigare, men Christoffer Hernandez är hoppfull.

– Man blir i princip frilansare när man har gått den här kursen, men man kan också söka till Astrid Lindgrens Värld, exempelvis. Många reser också utomlands för att jobba. 

Christoffer Hernandez flyttade in i sitt rum för några dagar sedan. "Än har det inte hunnit bli stökigt", säger han på skoj och poängterar sedan att han är en ordningssam person.
Christoffer Hernandez flyttade in i sitt rum för några dagar sedan. "Än har det inte hunnit bli stökigt", säger han på skoj och poängterar sedan att han är en ordningssam person.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!