S rasar med nÀstan 14 procent

Förra valet blev Socialdemokraterna största parti i Vimmerby. Nu har stödet rasat med nÀstan 14 procent.

"Min grupp har arbetat otroligt hÄrt och jag vill tacka bÄde dem och alla de vÀljare som har valt att stÄ bakom oss. Nu mÄste vi landa i det hÀr" sÀger kommunalrÄdet Helen Nilsson (S) dagen efter det rekordlÄga stödet för S lokalt stod klart efter valet.

"Min grupp har arbetat otroligt hÄrt och jag vill tacka bÄde dem och alla de vÀljare som har valt att stÄ bakom oss. Nu mÄste vi landa i det hÀr" sÀger kommunalrÄdet Helen Nilsson (S) dagen efter det rekordlÄga stödet för S lokalt stod klart efter valet.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2018-09-10 20:00

Det Àr en dÀmpad Helen Nilsson (S) som tar emot i Stadshuset pÄ mÄndagen. Inför valvakan kvÀllen innan var hon beredd pÄ att partiet skulle fÄ minskat stöd bland vÀljarna lokalt, men inte att raset skulle bli sÄ stort som 13,7 procent jÀmfört med valet innan.

– Det var vĂ€ntat att vi skulle gĂ„ bakĂ„t men inte sĂ„ hĂ€r. Det har varit lite lĂ„g stĂ€mning pĂ„ natten och morgonen, sĂ€ger Helen Nilsson.

Varför tror du att tappet blev sÄ stort?

– Ja, hur kunde det bli sĂ„... Det Ă€r inte lĂ€tt att fĂ„ cred nĂ€r man tar över en kommun med stort underskott och ska försöka vĂ€nda det. Även om man fĂ„r en ekonomi i balans sĂ„ har det varit vĂ€ldigt tufft pĂ„ vĂ€gen.

– Sen tror jag ocksĂ„ att mĂ„nga medborgare har haft svĂ„rt att S och M skulle styra tillsammans vilket var lite ovanligt. En del har haft synpunkter pĂ„ att vi varit tvĂ„ kommunalrĂ„d ocksĂ„. SĂ„ över hela taget har det varit en tuff period och det fĂ„r man ju inte som majoritet direkt beröm för. DĂ„ Ă€r det betydligt lĂ€ttare att sitta i opposition.

– Men vi har haft ett demokratiskt val och det fĂ„r vi acceptera, Ă€ven om jag personligen tycker det Ă€r trĂ„kigt.

Helen Nilsson menar att tuffa beslut gÀllande ekonomin kan vara en bidragande orsak till minskat vÀljarstöd.

– Vi var ganska medvetna om att vi hade tagit en stor chansning nĂ€r vi gick tillsammans och dessutom skulle göra ett stĂ„lbad med ekonomin. Vi visste att nĂ„gon kanske skulle fĂ„ sota för det och det fick vi göra i bĂ„da partierna. Nog visste vi att vi skulle gĂ„ bakĂ„t, men det blev för mycket och straffet var lite hĂ„rt tycker jag.

Vad kunde ni ha gjort annorlunda?

– Vi kunde ha gjort mycket annorlunda. Vi kunde tagit andra beslut men det hade inte hjĂ€lpt oss framĂ„t.

StÄr ni för de beslut som ni tagit under mandatperioden eller Àr det nÄgot du Ängrar?

– SĂ„ hĂ€r i efterhand kan man tĂ€nka att vi har haft mĂ„nga obekvĂ€ma avtal som legat och skvalpat och behövt komma upp pĂ„ bordet. Det Ă€r ju aldrig bekvĂ€mt, men det har vi gjort Ă€ndĂ„ och det Ă€r jag stolt över.

Ännu Ă€r alla röster preliminĂ€ra och en del valsedlar Ă„terstĂ„r att rĂ€kna innan ett definitivt valresultat finns. Helen Nilsson sĂ€ger att hon oavsett inte planerar att ge upp politiken.

– Men som det ser ut i dag har vi gĂ„tt i opposition. Om det förĂ€ndras eller inte framöver vet inte jag.

Vad innebÀr det i sÄ fall för dig?

– Jag Ă€r första namnet pĂ„ vĂ„r lista och det innebĂ€r i sĂ„ fall att jag gĂ„r in i en oppositionsroll.

Ser du nÄgra möjligheter till samarbete med en centerstyrd majoritet?

– Jag har inte fĂ„tt nĂ„gon frĂ„ga och jag vill inte svara pĂ„ det i dag. Det Ă€r i sĂ„ fall ett beslut som min grupp tar och det har vi inte kommit till Ă€nnu. Nu mĂ„ste vi landa i det hĂ€r först.

Valet 2018

* Socialdemokraterna tappade 13,7 % jÀmfört med valet 2014

* Partiet ser ut att tappa sex mandat och gÄr frÄn 19 till 13 mandat i fullmÀktige

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!