Robert, 33, brygger sitt eget öl: "Kan smaka så fantastiskt"

På onsdagen var det Ölets dag, och Vimmerby Tidning besökte ölfantasten Robert Davidsson som både brygger sitt eget öl och odlar öl-råvaror hemma i trädgården.
– En bryggmästare på Åbro tyckte att vi hade god öl, säger han.

Bengt Sandström och Robert Davidsson framför humleodlingen i trädgården.

Bengt Sandström och Robert Davidsson framför humleodlingen i trädgården.

Foto: Torun Bäckström

Vimmerby2025-07-16 16:30

Bland höga rabarberblad och frodiga tomatplantor i Robert Davidssons trädgård växer något betydligt mer ovanligt: korn och humle. 

– Den här var tydligen vanlig i England, i öl och Whiskey. Vi satte den i mitten av april. Hade det inte regnat idag hade jag nog skördat den idag eller imorgon, säger Robert Davidsson och pekar på kornsorten Laureate.

Den kvadratmeterstora odlingslådan räcker inte till mer än en smaksättning av hans egenbryggda öl. För att få ihop en full bryggning skulle han behöva 25 lika stora lådor. Men odlingen, eller sommarprojektet som han själv kallar det, handlar mer om att lära sig mer av hantverket bakom ölbryggning.

– Det är ju egentligen jättelite, mer ett lite kul experiment. Men om jag kan få med 300 eller 500 gram egen malt i en öl, så är det ju ändå lite häftigt, säger han.

På trädgårdens baksida finns en odlingslåda med malt och humlestänger som ska användas till det egenbryggda ölet.
På trädgårdens baksida finns en odlingslåda med malt och humlestänger som ska användas till det egenbryggda ölet.
Humlet kommer vara färdigt att skörda i september.
Humlet kommer vara färdigt att skörda i september.
Kornsorten Laureate har Robert Davidsson fått av en kollega.
Kornsorten Laureate har Robert Davidsson fått av en kollega.

Tillsammans med sin svärfar Bengt Sandström brygger Robert eget öl. Det som började som ett kul projekt med färdiga receptkit i kastruller, har nu vuxit till ett fullt fungerande mikrobryggeri i Bengts källare. Där har de ett 40-liters bryggverk och ett kylskåp för jäsning. Ölet kolsyresätts på fat, och varje bryggning ger omkring 23 liter öl. De brygger fyra till fem gånger per år.

– Det blir ju inte så mycket, men vi brukar bjuda vänner och bekanta. En bryggmästare på Åbro tyckte att vi hade god öl, så det tar vi med oss, säger Robert Davidsson. 

Några planer på att skala upp bryggandet finns inte i närtid. Närmsta veckan ska de börja med årets julöl, som ska få lagras fram till december.

Robert Davidsson visar sin humleodling.
Robert Davidsson visar sin humleodling.

– Vi vill göra bra öl. Jag försöker läsa mycket om ölbryggning och har till och med gått en högskolekurs. Det ska vara roligt och man vill ju hela tiden bli bättre, lära sig känna igen smaker och höja kvaliteten, säger Robert.

För att fira ölens dag ska de dagen till ära dricka ett av deras egenbryggda öler. 

– Det kan nog bli att vi tar vår senaste öl, en tjeckisk pilsner, säger Robert Davidsson, och Bengt Sandström fyller i:

– Den är precis nyupphälld med så den är färsk och fin.

Behövs ölets dag?

– Jag tycker det är skoj. Att öl kan smaka så fantastiskt mycket med bara tre eller fyra ingredienser om man tar med vatten, är ganska fantastiskt. Så det är lite kul att det uppmärksammas, säger Robert Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!