Risk för vattenbrist i Vimmerby

Efter en vår med lite regn och många varma sommardagar är grundvattennivåerna i kommunen lägre än normalt. Dock får införande av bevattningsförbud vänta.

Ett bevattningsförbud har inte införts i Vimmerby kommun.  "Vi tycker att det ser hanterbart ut i dagsläget men vi hoppas på att man håller ner konsumtionen", säger VA-chefen Emma Jonsson.

Ett bevattningsförbud har inte införts i Vimmerby kommun. "Vi tycker att det ser hanterbart ut i dagsläget men vi hoppas på att man håller ner konsumtionen", säger VA-chefen Emma Jonsson.

Foto: Pontus Lundahl

Vimmerby2022-07-12 05:30

SMHI meddelar att det finns risk för vattenbrist i Kalmar län och grundvattennivåerna är låga även i Vimmerby kommun. 

– Vi bevakar och ser så att det inte sjunker snabbare än vanligt eller att det är alldeles för låga nivåer. Då får vi beräkna om det klarar den torra säsongen eller inte, säger Emma Jonsson, VA-chef på Vimmerby Energi & Miljö.

 Trots den torra våren och veckor med höga temperaturer kommer ett bevattningsförbud inte att införas, åtminstone inte än.

– Vi tycker att det ser hanterbart ut i dagsläget men vi hoppas på att man håller ner konsumtionen, säger Emma Jonsson.

undefined
Årets låga grundvattennivåer liknar de som varit andra år, menar VA-chefen Emma Jonsson.

Vimmerby energi och miljö uppmanar också allmänheten att vara sparsam och undvika att fylla på pooler och spabad med vatten. VA-chefen menar dock att de skurar som kommit under senaste veckan har varit positiva. Det eftersom att alla inte använder lika stora mängder vatten i sämre väder.

– Vi tror att det inte blir några jättestora problem men man vågar inte ropa hej för tidigt. Det är en lång växtperiod framöver, säger hon.

En torr vår och sommar tillsammans med ökat användande kan få prognosen att ändras. Därför är det svårt att avgöra hur det kommer att se ut resten av sommaren i Vimmerby, menar Emma Jonsson. Det är också svårt att svara på om bevattningsförbud kommer att införas eller inte.

– Det kan ju ändras fort, vi kan se att det sjunker. Men om vi ser att det sjunker mycket snabbare så kan man få problem, säger Emma Jonsson.

Majoriteten av landets län har en varning om risk för vattenbrist. Kalmar län är ett av dem.
Majoriteten av landets län har en varning om risk för vattenbrist. Kalmar län är ett av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!