Risk för ungdomsfester i Valborg – Extra personal ute

Trots pandemin och de restriktioner som gäller ser kommunen ungdomsarbetare en risk för ungdomsfester i Valborg också i Vimmerby.

Inga fysiska Valborgsfiranden, men från koimmunens sida ser man ändå en risk för sponata fester bland ungdomar. "Vi kommer att vara ute med extra personal" säger Anja Persson.

Inga fysiska Valborgsfiranden, men från koimmunens sida ser man ändå en risk för sponata fester bland ungdomar. "Vi kommer att vara ute med extra personal" säger Anja Persson.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-04-28 06:00

– Ungdomarna längtar förmodligen väldigt  mycket efter att träffa sina kompisar och göra saker ihop och med lite bättre väder vill kanske fler ut till Valborg, säger Anja Persson, ungdomssamordnare och ANTS-samordnare i Vimmerby kommun.

Därför kommer kommunen att ha extra personal ute på Valborgsmässoafton på fredag.

– Vi kommer att sex-åtta personer som är ute och fältar. De kommer att röra sig i centralorten och även åka ut till de mindre orterna i kommunen, säger Anja Persson.

Det finns på senare tid ingen större tradition till Valborgsfestande bland ungdomar i Vimmerby. Det hämmades när Lisebergsresan kom till för ett antal år sedan.

Någon sån aktivitet är naturligtvis inte möjlig i år och även om det heller inte ordnas några Valborgsfiranden i fysisk form i kommunen, ser man från ungdomsarbetarna en risk att ungdomar, trots pandemilagen, samlas för spontana fester.  

– Vi har gått ut med information till föräldrar med en uppmaning om att de ska påminna ungdomarna om vad som gäller och att man pratar om hemma hur viktigt det är att alla följer restriktionerna för att minska smittspridningen, säger hon. 

Max åtta personer och helst inga andra än de man bor tillsammans med gäller också för ungdomar.

Var tänker ni att det finns risk för spontana samlingar?

– Det är svårt att säga, men det kan vara vid någon sjö eller i någon park eller ute på stan. Vi kommer röra oss på sådana ställen, säger Anja Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!