Restauranger tvingas slänga mat när julborden avbokas

De nya restriktionerna har fått många att avboka sina julbord, vilket lett till att arrangörer tvingats slänga mat som inte går åt.

Kjell Karlsson, köksmästare på Björkbackens karaktärshotell, säger att man försöker rädda så mycket mat man kan, bland annat genom att ha julluncher hela veckan.

Kjell Karlsson, köksmästare på Björkbackens karaktärshotell, säger att man försöker rädda så mycket mat man kan, bland annat genom att ha julluncher hela veckan.

Foto: Jimmy Karlsson/Johan Nilsson/TT

Vimmerby2021-12-14 06:00

Den 1 december införde regeringen nya coronarestriktioner, vilket har slagit hårt mot restauranger och verksamhet som anordnar julbord. Från flera platser i landet kommer rapporter om att man tvingas kassera mängder av julmat. Nina Eklund, restaurangchef på Vimmerby Stadshotell berättar att de, trots restriktionerna, inte drabbats av avbokningar i någon större utsträckning.

– Vi hade avbokningar på lördagen förra helgen men det är de enda. Då var det två företag som valde att inte komma, säger hon.

Verksamheten har krävt covidpass de dagar det behövts och det har enligt restaurangchefen fungerat bra.

– Många har också själva testat sin personal innan de kommit. Det är jättebra gjort och det känns som om de verkligen tar ansvar. 

Stadshotellet står således inte med en större mängd julmat som de inte vet vad de ska göra med.

På Björkbackens Karaktärshotell, som också arrangerar julbord, är läget ett helt annat. Köksmästaren Kjell Karlsson berättar att man med stor sannolikhet kommer att tvingas till att slänga julmat på grund av mängden avbokningar.

– Vi har drabbats jättehårt. Folk avbokar till höger och vänster och drar också ner från flera hundra till femtio gäster, säger han.

Förhoppningen är att man trots det ska kunna sälja och använda sig av så mycket som möjligt av maten.

– Vi tar en hel vecka med julluncher och försöker rädda det vi kan. Förhoppningsvis fungerar det men det är troligt att vi kommer få slänga mycket mat. Det är en massa mat som är förberedd och det är ett jäkla slöseri, säger Kjell Karlsson.

Köksmästaren säger dock att han kunnat avboka vissa av matleveranserna med kort varsel.

– Jag hade en hel del julskinkor som jag beställt men fått avboka. Det gick men de blev ju inte så glada på oss. Det är inte roligt det här.

På Fredensborgs Herrgård har man klarat sig bra och det beror enligt vd:n Lena Ernberg på en del tur.

– Det hänger ihop med att vi redan långt innan vi gick ut med julborden valde att inte ta emot så många på varje sittning som vi brukar göra. Vi tyckte inte att det kändes bra i hjärtat att ta emot 130 personer per sittning här. Vi hade ett maxtak på 100 och det känns skönt nu i efterhand, säger hon.

Man har julbord men också julfirande med boende gäster och enligt vd:n finns ingen risk för att man kommer att behöva slänga någon större mängd mat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!