Reservlista ska undvika att vaccindoser slÀngs

För drygt fyra veckor sedan införde Region Kalmar reservlistor för vaccinering. Det innebÀr att man som invÄnare född senast 1971 kan anmÀla sig till en reservlista, dÀr man med kort varsel kan bli uppringd och erbjudas första dosen av vaccin.

En intresseanmÀlan till reservlistan gÀller för inskickad kalendervecka, vilket innebÀr att man varje vecka behöver göra en ny intresseanmÀlan för att stÄ kvar pÄ listan. AnmÀlan görs, precis som den vanliga vaccinationsbokningen, pÄ 1177.se.

En intresseanmÀlan till reservlistan gÀller för inskickad kalendervecka, vilket innebÀr att man varje vecka behöver göra en ny intresseanmÀlan för att stÄ kvar pÄ listan. AnmÀlan görs, precis som den vanliga vaccinationsbokningen, pÄ 1177.se.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Vimmerby2021-06-04 18:00

I hela regionen har drygt 4700 intresseanmÀlningar kommit in under perioden vecka 19 till och med onsdag vecka 22.

Det finns inga garantier för att man blir uppringd och det ersÀtter inte heller den ordinarie tidsbokningen.

Rolf Asmundsson, pressekreterare pĂ„ Region Kalmar, meddelar att siffrorna över intresseanmĂ€lningarna för reservlistan bör tas med stora reservationer, eftersom invĂ„nare kan skicka in en intresseanmĂ€lan flera gĂ„nger – bĂ„de till samma mottagning och olika mottagningar under samma vecka. AlltsĂ„ ska antalet intresseanmĂ€lningar tolkas som just anmĂ€lningar och inte antalet personer. 

Intresset för att skriva upp sig pĂ„ reservlistan ser lite olika ut i vĂ„ra kommuner. PĂ„ Vimmerby hĂ€lsocentrals reservlista har 466 intresseanmĂ€lningar kommit in, allra flest kom första veckan (vecka 19) med 217 intresseanmĂ€lningar. DĂ€r efter har antalet anmĂ€lningar minskat, med 69 anmĂ€lningar vecka 21 och under vecka 22 till och med onsdag har 25 intresseanmĂ€lningar gjorts. 

Camilla Ljungdahl, verksamhetschef pĂ„ Vimmerby hĂ€lsocentral, berĂ€ttar att det var frĂ€mst de första veckorna nĂ€r reservlistan kommit pĂ„ plats som man anvĂ€nt sig av den. 

– Det var i princip de tvĂ„ första veckorna som vi anvĂ€nde oss av listan ordentligt, annars har de flesta faktiskt kommit nĂ€r de ska. Det Ă€r ytterst fĂ„ som bokat sig för dos tvĂ„ som avbokat, vilket Ă€r jĂ€ttebra för man behöver ha bĂ„da doserna.

Innan reservlistan kom pĂ„ plats hade man ett system pĂ„ Vimmerby hĂ€lsocentral för att undvika att behöva kassera vaccindoser. 

– Innan har vi ringt in patienter som har bokade tider veckan efter, sĂ„ att de har fĂ„tt en tidigare tid. 

Till Hultsfred hĂ€lsocentral har totalt 269 intresseanmĂ€lningar kommit in. Mörlunda hĂ€lsocentral har cirka 80 intresseanmĂ€lningar totalt. Till VĂ€sterviks vaccinationscentrals reservlista har cirka 241 anmĂ€lningar kommit in. 

Camilla Ljungdahl skickar med en pÄminnelse till de som vill skriva upp sig pÄ reservlistan pÄ Vimmerby hÀlsocentral:

– Det viktiga nĂ€r man sĂ€tter upp sig pĂ„ reservlistan Ă€r att man mĂ„ste svara i telefonen nĂ€r vi ringer, för vi ringer bara en gĂ„ng. Vi ringer nĂ€stan alltid frĂ„n skyddat nummer eller sĂ„ stĂ„r det 17500 och dĂ„ Ă€r det mĂ„nga som inte svarar dĂ„. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!