Kyrkans inventarier säljs på loppis

För första gången på över 100 år gick missionsföreningen på skattjakt i kyrkans egna gömmor. Resultatet – en loppis för allmänheten. "Vi har gjort riktiga fynd i förråden".

En gammal damcykel och en skyffel med 100 år på nacken är några av loppisfynden man kan göra på lördag. Från vänster Eva Petersson, Bengt Brandt och Tomas Petersson.

En gammal damcykel och en skyffel med 100 år på nacken är några av loppisfynden man kan göra på lördag. Från vänster Eva Petersson, Bengt Brandt och Tomas Petersson.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-08-10 06:00

På lördag öppnas dörrarna för allmänheten till Betelkapellet på Kungsgatan i Vimmerby. Den gamla anrika kyrkobyggnaden uppfördes 1909 och har under alla år tillhört Östra Smålands Missionsförening i Vimmerby.

Mycket historia har passerat sedan dess, och prylar har samlats på hög. Förr i tiden var nedervåningen också vaktmästarbostad, vilket kan ha bidragit till att ännu mer saker blivit kvar. 

– Precis som ett hushåll samlar vi på oss grejer. Vi kände att vi behövde rensa i förråden och hittade då väldigt mycket gamla och fina saker. Det var egentligen när vi fick syn på alla de här sockerlådorna som vi reflekterade över att det kanske skulle kunna gå att ha en loppis, säger Bengt Brandt, ordförande i föreningen.

undefined
"Det blir roligt att visa upp det fina kapellet, många Vimmerbybor har aldrig varit här", säger Bengt Brandt (till vänster), tillsammans med Tomas Petersson och Eva Petersson.

Bland de lite mer udda tingen finns en 100 år gammal skyffel och en gammal rostig cykel. Men det är också textilier, porslin, fällbord, sockerlådor och till och med en kyrkbänk som är till salu. Om vädret tillåter kommer loppisen hållas utomhus, men vid regn håller man sig inomhus.

Nu hoppas församlingen att mycket folk ska komma till loppisen på lördag. Pengarna som loppisen inbringar går tillbaka till den egna verksamheten. Med tanke på stigande elpriser kan slantarna bli ett välkommet bidrag. 

– Det är svårt att säga hur mycket vi kan hoppas på att få in, vi sätter inga dyra priser. Får vi in några tusenlappar är det jättebra, säger Eva Petersson.

undefined
"Kul att det händer något i huset och roligt för oss att få visa upp verksamheten", säger Bengt Brandt, ordförande i Östra Smålands Missionsförbund i Vimmerby.
undefined
Gammalt porslin finns det gott om på loppisen.
Textilier av alla dess slag kommer nu att säljas på loppis.
Textilier av alla dess slag kommer nu att säljas på loppis.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!