Sedan 2005 genomför Vimmerby kommun vartannat år en drogvaneundersökning i årskurs två på gymnasiet, där eleverna får svara på runt 40 frågor.
I år var det dags igen, och under tisdagen presenterades resultaten.
Om vi börjar i den negativa änden fortsätter användandet av snus att öka. Andelen elever som snusar varje dag har ökat från 14 till 21 procent, högsta siffran sen undersökningarna började.
– De som snusar vid enstaka tillfällen har sjunkit samtidigt som vi ser en ökning av de som snusar varje dag. Det är en marginell uppgång, och det har ökat litegrann varje år sedan 2019. Så när det kommer till snusandet är vi på väg åt fel håll, säger Persson.
Intåget av det vita snuset kan vara en förklaring till detta. På frågan om snuset som brukades var vitt svarade enbart 7 procent nej, jämfört med 25 procent 2021.
– Framförallt i det vita snuset är det en hög nikotinhalt. Det kan göra att de som snusar vid enstaka tillfällen fastnar mer och mer.
Det finns många anledningar till att det vita snuset lockar en yngre målgrupp. Bland annat en hård och riktad marknadsföring.
– Det syns ganska mycket i sociala medier och när det är vitt kanske man kan få en känsla av att det inte är så farligt, det ser ju nästan ut och luktar som godis. Och det är inte bara barn som tänker så, utan även föräldrar i högre utsträckning.
Spel om pengar fortsätter öka. 16 procent av de tillfrågade har en eller flera gånger spelat om pengar det senaste halvåret, däremot är det bara ett fåtal som känner att de måste spela för mer och mer. Det är också väldigt få som menar att de ljugit om hur mycket de spelar för.
– I den åldern kanske det inte gått så långt, men det kan vara en början till det som kommer från 20-årsåldern och uppåt.
När det kommer till bruk av vapes, eller e-cigaretter, är det fortsatt på en hög nivå. 36 procent av eleverna har någon gång testat.
Även om e-cigaretter funnits länge har antalet elever som testat ökat kraftigt sedan 2021, då enbart 17 procent svarade ja. Persson tror att uppgången beror på "engångsvapes".
– Innan behövde man ladda, mixtra och fylla på med vätskor. Nu får man ett antal puffar och sen är det slut. Det är inte lika mycket att fixa med.
Dessutom är en "engångsvape" lättare att dölja.
– Den är så liten att den får plats i handen utan att den syns. Trots ökningen har inte skolorna sett mer av det. Det är nog för att det går att använda så diskret.
Samtidigt har andelen som testat vanliga cigaretter sjunkit, och blott 4 procent svarar att de röker varje dag.
Eftersom e-cigaretter/vapes inte innehåller tobak är en vanlig missuppfattning att det inte behöver vara särskilt farligt.
– Men det är viktigt att komma ihåg att man fortfarande får skador från nikotinet. En del tobaksföretag verkar vilja få det att framstå som att det är bättre att välja e-cigg. Det går inte riktigt att säga. Den senaste forskningen visar att vape och e-cigaretter faktiskt kan ge större skador i vissa delar av kroppen jämfört med vanliga cigaretter.
– Dessutom ersätter man bara ett beroende med ett annat. Jag skulle inte rekommendera någon att sluta röka vanliga cigaretter genom att börja använda vape.
Man ser att antalet gymnasieungdomar som testat narkotika fortsatt håller sig på en "stabil nivå". Ända sedan mätningen började 2005 har mellan 5–10 procent angett att de någon gång testat narkotika, med undantag för två år när en liten ökning upp till 12 (2009) respektive 11(2023) procent syntes.
2025 svarade 9 procent att de någon gång testat narkotika.
– Även om alkoholkonsumtionen minskar så ökar inte användandet av narkotika. Bilden av att ungdomar som inte dricker alkohol istället brukar narkotika verkar därmed inte stämma.
En stor ljusglimt i undersökningen är att andelen elever som testat alkohol är på rekordlåga nivåer. 58 procent av de tillfrågade svarade att de någon gång under det senaste halvåret druckit alkohol. Det går att jämföra med 2009 då hela 89 procent svarade ja på samma fråga.
– Det är häftigt att se för en sån som mig i mitt yrke.
Debutåldern för alkoholkonsumtion har också stigit över tid och de ungdomar som dricker gör det mer sällan och dricker mindre mängder. Siffrorna är däremot inte unika för Vimmerby.
– Ungdomar idag är mer medvetna om hälsoriskerna med alkohol, att det kan leda till olyckor, att man gör bort sig och så vidare. Det kan också bero på att man umgås på ett annat sätt och att föräldrar blivit mer restriktiva.