Rekordmånga ville vara med på Semesterracets sista dag

Tusentals folkraceentusiaster har under fem dagar vallfärdat till Gnagaredalen för att kunna umgås och titta på folkrace.

Under en dag i Gnagaredalen hinner man både bli hungrig och törstig och köerna ringlade långa även under lördagen.

Under en dag i Gnagaredalen hinner man både bli hungrig och törstig och köerna ringlade långa även under lördagen.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2023-07-16 13:05

Vimmerby Tidning var under lördagseftermiddagen på plats ute i Gnagaredalen för att möta tävlingsledare, funktionärer och besökare. Det var tävlingens sista dag och tusentals besökare var på plats.

Nere vid tävlingsbanan fick vi en pratstund med tävlingsledare Beatrice Karlsson.

– Det var så många besökare på väg in idag så vi fick flytta fram tävlingsstarten 20 minuter. Vi gjorde vad vi kunde, säger hon. 

undefined
Tävlingsledare Beatrice Karlsson som jobbat många år för Semesterracet. Hon berättar att hon sannolikt kommer tillbaka nästa år också.

Hur upplever du årets Semesterrace? 

– Det har varit jättebra i år. Men man blir lite trött ibland. Vissa dagar är det extra kul och då få jag ny energi, säger Beatrice Karlsson som har varit tävlingsledare på Semesterracet sedan 2010. 

Vimmerby Tidning har under Semesterracet skrivit om det bråk och stök som skett ute i Gnagaredalen. Beatrice Karlsson upplever dock att det har varit mindre stökigt i år vid campingen. 

– Det behöver ju inte vara våra campare. Det kan vara folk som kommer utifrån, säger hon. 

undefined
Norska folkraceentusiasterna Markus, Sita och farmor Tove Bäkk. De berättar om den fina gemenskapen under tävlingsdagarna. Markus Bäkk kommer tillbaka även nästa år. "Jajamen, då ska jag vara redo med bil".

Inne på området får Vimmerby Tidning en pratstund med en familj som åkt hela sju timmar, från Norge, för att kunna delta i Semesterracet. 

– Jag skulle ha tävlat i onsdags men hann inte få bilen klar. Jag fick inte tag i vissa delar till buren som det var fel på, säger 17-årige Markus Bäkk från Trysil. 

Vad är det ni gillar med att vara här? 

– Det är allt folk och den trevliga stämningen. Det är något speciellt med att vara här, säger han. 

Även Casper Johansson trivs bra här på folkracet. 

– Det är alltid fest här. I går kväll satt vi och snackade skit och tog några öl. Vi har bott i tält nere vid crossbanan, det var kallt som satan, säger han. 

undefined
Evenemangspolisen Anders Svensson skulle precis äta lite mat. Han kunde berätta att polisen varit på plats varje dag under Semesterracets fem tävlingsdagar.

Polisen har varit på evenemanget varje dag och de delar med sig av bilden av att det har varit lugnt överlag. 

– Det var en skadegörelse idag i Gnagaredalen. Men folk sköter sig på racet, säger evenemangspolisen Anders Svensson. 

undefined
Det har varit hektiska dagar för Roger Karlsson och de andra som jobbat under årets Semesterrace. Det har varit mycket folk och han tippar att det säkert gått åt tre pallar av Bullens korv.

Inne på ett av kansliets rum sitter Roger Karlsson, semesterracefunktionär och tillika ordförande i Vimmerby Motorsällskap. 

Hur har det varit med antal besökare i år? 

– I dag har det varit rekord. Jag vet inte riktigt, det kan vara uppåt 10 000 -12 000 besökare. Vi är cirka 400 funktionärer som jobbar idag. Det har varit enormt mycket folk de senaste dagarna. Vi har behövt hyra halva industriområdet Krönsmon av kommunen för att få loss fler parkeringsplatser till besökarna. Vi kör bussar därifrån till tävlingsområdet, säger han. 

undefined
Det är mycket varierande åldrar bland folkracebesökarna. Just de här glada grabbarna, som gör tummen upp, tillhör den lite yngre skaran.
undefined
Det var många som hade bänkat sig högt uppe på kullen för att få en bra överblick av tävlingarna. Lördagen var en tävlingsdag som bjöd på soligt och rätt varmt väder.
undefined
Efter ett heat är det inte alla bilar som kan åka lika fort. Tävlingen kan innebära enorm påfrestning på både bilar och förare.
undefined
Förare Casper Johansson trivs på Semesterracet och berättar att det är en plats att lära känna nya människor på. Hans lopp gick mindre bra. "Det gick åt helvete, min bil klämdes rakt in i räcket".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!