Rekordhög vinst för Vimmerby kommun

Kommunen redovisar ett rekordhögt resultat för 2021. Bokslutet visar ett överskott på nära 64 miljoner kronor.

"Ett starkt resultat", säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) om kommunens överskott på drygt 60 miljoner kronor för 2021.

"Ett starkt resultat", säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) om kommunens överskott på drygt 60 miljoner kronor för 2021.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-03-16 15:25

– Ett starkt resultat och långt mer än vad vi budgeterat, och det trots att kärnverksamheterna fick svårt att hålla sina ramar mot slutet av året, säger Jacob Käll (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Överskottet på 63,8 miljoner är rejält över det budgeterade resultatet på 10,7 miljoner.

Vad är det som gör att resultatet blir mer än 50 miljoner högre än vad ni räknat med?

– Det är flera orsaker. Vi gör åtta miljoner i vinst på markförsäljningar. Våra placeringar i KLP, Kalmar läns pensionplaceringsbolag, har ökat med mer än 20 miljoner i värde, och trots att vi inte realiserat det måste vi ändå redovisa det som intäkt. Börsen gick bra i fjol.

– Det är också en del statsbidrag och ökade skatteintäkter som gjort att vi gör det här resultatet, säger Jacob Käll.

En del av överskottet måste avsättas i särskilt system som reserv att ta till när den kommunala ekonomin inte går lika bra.

– Vi sätter 23 miljoner kronor dit nu, och har sen tidigare drygt 30 miljoner avsatt ditt, så totalt rör det sig om nära 54 miljoner nu. Det kan vi bara använda vid eventuella underskott, men det känns tryggt att ha det, säger Käll.

Vad ska de övriga 40 miljonerna av överskottet gå till?

– De går in i vårt egna kapital.

Det innebär en del av de investeringar på totalt 120 miljoner som kommunen beslutat för under 2022. Där finns bland annat förskolan och vård- och omsorgsboendet i Nybble som ska igång i år och en investering i köket på skolan i Frödinge på 13 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!