Rejält uppsving för turistmålet i sommar

Bullerbyn i Sevedstorp utanför Vimmerby har i sommar tagit igen en ordentlig del av besöksantalet som halverades under pandemisommaren 2020.

Norrgården, Mellangården och Sörgården i Bullerbyn, eller Sevedstorp som det heter på riktigt, har uppskattningsvis lockat runt 30 000 besökare under sommaren.

Norrgården, Mellangården och Sörgården i Bullerbyn, eller Sevedstorp som det heter på riktigt, har uppskattningsvis lockat runt 30 000 besökare under sommaren.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-09-01 07:00

– Det har nog varit över 30 000 besökare här, och om det var lite lugnare i juli än förr om åren så har det varit mer i augusti, säger Karina Svensson.

I 30 år har hon drivit café Sörgården i Bullerbyn, eller Sevedstorp, som är den verkliga förebilden till Bullerbyn i Astrid Lindgrens böcker och även inspelningsplats för den senaste omgången av filmerna om barnen i Bullerbyn.

Det är det som gjort byn till ett populärt besöksmål, där barnen vill hoppa i höskullen och springa runt precis som barnen i filmerna.

Någonstans mellan 30 000 och 40 000 besökare brukar komma till Bullerbyn varje säsong.

– Det är jättesvårt att säga mer exakt än så, eftersom vi bara har parkeringen igång en del av säsongen och det är då vi kan räkna besökarna, annars kommer en del mer eller mindre fritt, säger Karina Svensson.

undefined
Karina Svensson driver caféverksamheten i Bullerbyn sedan 30 år tillbaka och hon är nöjd med den återhämtning som skett under sommaren efter fjolårets tunga tapp.

2019 blev, som för så många andra i besöksnäringen, ett rekordår. Men i fjol sjönk antalet besökare ordentligt.

– Det rörde sig nog om en halvering jämfört med 2019. Särskilt märktes det att det inte var några utrikesbesökare, säger hon.

– I år har det varit bättre än förväntat, även om vi inte nått riktigt samma nivå som 2019 så har det varit betydligt fler besökare än i fjol, säger hon.

Hon konstaterar också att inte minst utrikesbesökarna hittat tillbaka.

– I augusti har det varit mycket tyskar, danskar, nederländare och tjecker.

Hur blir det till nästa år?

– Jag har drivit det här i halva mitt liv, så jag fortsätter väl ett tag till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!