Plötsligt blev det överraskande kallt

Det sägs att mars är en vårmånad, men det kan vara svårt att tro med tanke på de minusgrader som många av oss vaknade upp till under torsdagsmorgonen.

Torsdagsmorgonen var isande kall i många områden omkring Vimmerby och Hultsfred. Hos Inger Johansson på Björka i Södra Vi var temperaturen så låg som 23,5 minusgrader.

Torsdagsmorgonen var isande kall i många områden omkring Vimmerby och Hultsfred. Hos Inger Johansson på Björka i Södra Vi var temperaturen så låg som 23,5 minusgrader.

Foto: Jimmy Karlsson/Privat

Vimmerby2023-03-09 18:00

Veckan började med snöoväder och har nu gått över till mer rejäl och stilla kyla. För att få en förklaring till den snabba temperaturväxlingen har Vimmerby Tidning tagit kontakt med SMHI. Vid deras automatiska mätplats i Målilla uppmättes under natten mot torsdagen -18,7 grader som kallast, och i köldhålet Horn i södra Östergötland uppmättes en temperatur på 23,4 minusgrader.

– Det har varit ganska stor rumslig variation i trakterna kring Vimmerby och Hultsfred, men det har ju varit kallt med runt 20 minusgrader på många håll i området, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Sofia Söderberg.

Precis så kallt som i Horn var det även hos Inger Johansson på Björka i Södra vi när hon vaknade i morse.

"-23.4 på Björka i Södra Vi nu 7.15", skriver hon i kommentarsfältet på Vimmerby Tidnings Facebooksida.

När Inger Johansson såg hur kallt det var tänkte hon att det inte kunde vara möjligt nu i mars. Hon dubbelkollade därför med en annan termometer på andra sidan huset, och konstaterade att det var det visst.

"Trodde först att det var innetemperaturen jag såg, men sen såg jag minustecknet", skriver hon i ett sms.

Johansson berättar att de av någon anledning ofta har det kallare på Björkaområdet än i övriga Södra Vi. Eftersom hon räknat med en härlig förmiddagspromenad hoppades hon under morgonen att temperaturen skulle hinna stiga lite innan hon skulle ge sig ut.


På sociala medier har även fler läsare i olika delar av länet delat med sig om sina iskalla morgnar.

"-18 Silverdalen kl 05.30", skriver Katrin Johansson.

"Vi hade -19,8 vid kl 7.10 i morse. I Frödinge", skriver Eva Christina Svensson.

Där är det dessutom ett helt gäng som har delat med sig av bilder på sina termometrar som visade många minus under torsdagsmorgonen. Det verkar alltså vara många som blev överraskade när de lämnade hemmet för att kliva ut i den bitande kylan, och inte är väl det så konstigt när vi kommit en bit in i mars.

Hur ovanligt är det att det att det blir såhär kallt i mars?

– Det kan jag inte på rak arm svara på eftersom vi inte har något bra underlag för det, men det är ju iallafall under det normala om man kollar på dygnsmedeltemperaturen, säger meteorologen Sofia Söderberg.

Hur kommer det sig att det kan slå om så otroligt snabbt?

– Det beror på hur vädersystemen är placerade. Vi har haft riktigt kall luft som rasat in norrifrån över landet. Blir det då klart, svag vind och ligger snö på marken finns det alla förutsättningar för att värmen ska kunna stråla ut rejält. Har du både riktigt kall luft, utstrålning, inga moln i vägen och ingen vind som kan blanda om så kan det bli riktigt kallt.

Är det här bara en kort köldknäpp eller kommer kylan hålla i sig?

– Det beror lite på vad man tänker på. Själva luftmassan kommer inte att vara riktigt lika kall de här närmsta dagarna, men det är fortfarande det här kalla läget som väntas vara kvar. Sen hur lågt temperaturen sjunker på nätterna beror mycket på molnighet och vind. Kommande natt nu exempelvis ser det ut att vara ganska mycket moln över ert område, och då kanske temperaturen inte sjunker lika lågt som inatt.

Enligt Sofia Söderberg är det svårt att säga om det hela borde definieras som en köldknäpp, men förklarar att det helt klart är en kallperiod. Om det blir klart kommande dagar är det möjligt att det blir åtminstone runt 10 minusgrader om nätterna, kanske lägre än så.

Trots att det var soligt på många ställen under morgonen var det inte varmt. Där bilden togs visade termometern -20,5 grader.
Trots att det var soligt på många ställen under morgonen var det inte varmt. Där bilden togs visade termometern -20,5 grader.
Här var natten kallast

Trots att det var kallt i Kalmar län under natten låg temperaturerna där långt ifrån topplistan. Här är platserna där natten mot torsdagen var kallast i Sverige enligt SMHI.

Gielas -35,0 °C

Älvsbyn -32,3 °C

Vilhelmina -32,0 °C

Petisträsk -31,2 °C

Hemavan flygplats -31,0 °C

Buresjön -30,9 °C

Ylinenjärvi -30,7 °C

Lycksele -30,6 °C

Mierkenis -30,4 °C

Åsele -29,9 °C

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!