Prepandemiska nivåer på antalet gästnätter i Vimmerby

Pandemin har inneburit förlorade turistsäsonger. Nu har det vänt. "Jag är mycket glad", säger Piroska Kallay vid Vimmerby Turistbyrå.

Piroska Kallay vid Vimmerby turistbyrå

Piroska Kallay vid Vimmerby turistbyrå

Foto: Elin Elmström

Vimmerby2022-07-22 12:00

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om det höga bokningstrycket på boenden i Vimmerby. Ny inkvarteringstatistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter för årets fem första månader har ökat med drygt 17 000 bokningar, vilket är en ökning med 114, 4 procent. Procentuellt sett är det övernattningar från utländska turister som ökat mest. 

– I den kontakt jag haft med anläggningar i Vimmerby har jag fått till mig att beläggningsläget varit bra i sommar. Men det är en överraskning att siffrorna visar att antalet gästnätter ligger över hur det var 2019. Jag är mycket glad, säger Piroska Kallay. 

Det är framförallt i maj som det satt fart. Piroska Kallay berättar att många tyskar och danskar kom till turistbyrån med frågor redan i påsk. Enligt statistiken från Tillväxtverket är det också denna grupp som står för en betydande del av den ökade beläggningen. Danskarna ligger i topp med över 1000 gästnätter. På god andra plats ligger tyska turister. 

Även Vimmerby Stadshotell har märkt ett ökat sug från gäster under årets fem första månader. 

– Ja visst har vi det. Det är stor skillnad sedan coronan, säger Martina Andersson, hotellchef vid Vimmerby Stadshotell. 

Vad tror du att det beror på? 

– Mycket beror på att det varit en pandemi i två år. Det har blivit en ketchupeffekt. Folk är nu ressugna och sugna på att unna sig. Sedan har industrier kommit igång och konferensnätterna ökat, säger hon. 

På Vimmerby stadshotell märks stor skillnad i antalet gäster mot pandemiåren. "Det har blivit en ketchupeffekt" säger hotellchef Martina Andersson.
På Vimmerby stadshotell märks stor skillnad i antalet gäster mot pandemiåren. "Det har blivit en ketchupeffekt" säger hotellchef Martina Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!