Mor och son tog jägarexamen ihop inför älgjakten

Rasmus Nilsson, 15 år, och mamma Sofia tog jägarexamen ihop. Nu är siktet inställt på älgjakten som drar igång om ett par veckor. "Det ska bli kul" säger Rasmus Nilsson.

Sofia Nilsson och sonen Rasmus, 15, är två nyexaminerade jägare som nu gör sig redo för älgjakten som drar igång om två veckor. "Vi är ute och har kolla på hur älgarna rör sig och sånt nu" säger de.

Sofia Nilsson och sonen Rasmus, 15, är två nyexaminerade jägare som nu gör sig redo för älgjakten som drar igång om två veckor. "Vi är ute och har kolla på hur älgarna rör sig och sånt nu" säger de.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-09-20 06:00

Vi ses på jaktskyttebanan utanför Vimmerby där de för inte så länge sen avlade de praktiska proven när de tog sin jägarexamen.

– Jag tycker om att jaga och de kändes som en bra idé att ta jägarexamen redan nu, säger Rasmus Nilsson som nyligen fyllt 15 år.

Mamma Sofia tvekade heller inte utan hängde på och tog sin jägarexamen hon med.

– Det är kul att göra en sån sak ihop med sin son och kunna vara med ute i skogen också, annars kommer man ju inte att se röken av honom, skrattar Sofia Nilsson.

undefined
Sofia Nilsson hängde gärna på och tog jägarexamen ihop med sin son. "Jag har alltid gillat att vara ute i skogen och jägarexamen är ju en jättebra utbildningoch vi hade väldigt bra instruktörer. Men att skjuta älg får jag nog ta det försiktigt med och börja med nån hare eller så".

Intresset för skogen och jakten har alltid funnits där. Pappa och morfar Lasse Nilsson har jagat hela sitt liv.

– Jag var ofta med ut när jag var liten, sen blev det kanske inte så mycket i tonåren. Men nu när Rasmus också blivit intresserad var det bara att hoppa med på kursen som pappa tipsade om, säger Sofia.

– Det är ju en jättebra utbildning, inte bara om man ska jaga, utan man får lära sig mycket om djur och natur, säger hon.

Vad var svårast?

– Alla fåglar, det var väldigt många olika namn att lära sig, tycker Rasmus.

– Jakttider på olika vilt tycker jag var krångligt. Däremot kan jag hundar, säger Sofia.

undefined
15-årige jägaren Rasmus Nilsson siktar in sig på årets älgjakt. Skjutproven och teorin är avklarad och han har hunnit värma upp med att skjuta råbock, vildsvin och en grävling tidigare i höst. Allt under uppsyn av morfar Lasse.

Nu är både Rasmus och mamma Sofia redo för att ge sig ut på älgjakten som startar den 8 oktober. 

Det är det nya fasta premiärdatumet för älgjakt söder om Dalälven och som gäller sen i fjol. I år infaller dagen dessutom på en lördag.

Runt 200 älgar ska fällas i skogarna i Vimmerby kommun, sedan den nya treårsplanen trädde i kraft i fjol. I den anpassades antalet älgar som får skjutas till en lägre nivå än de 250 som gällde i den tidigare treårsplanen.

undefined
Tre generationer jägare. Fr. v Sofia Nilsson, Lasse Nilsson och Rasmus Nilsson som alla tre kommer att ge sig ut på älgjakt på premiärmorgonen den 8 oktober.

Så när dagen gryr den 8 oktober finns tre generationer Nilsson bland alla de åtskilliga jägare som ger sig ut i markerna bara i Vimmerby kommun.

– Vi jagar i ett litet jaktlag och är inte så många, men vi ska ut första morgonen, säger Lasse Nilsson.

Eftersom Rasmus inte har egen licens och heller inte fyllt 18 år, sitter morfar Lasse med på passet. 

– De två sitter ihop i och jag sitter i ett annat torn. Jag tycker det är roligt och spännande att vara i skogen. Men det där med att skjuta får jag nog jobba med ett tag innan jag vågar, säger Sofia.

Rasmus har värmt upp med att skjuta både en råbock och ett vildsvin sen han tog sin examen och är däremot beredd om han få ett bra läge på en älg också.

– Ja, det tror jag nog. Men jag är nöjd bara jag får se en älg.

undefined
En klassisk älgstudsare. Husqvarna kaliber 6,5 mm.
Sofia och Rasmus Nilsson vid älgen på jaktskyttebanen i Vimmerby.
Sofia och Rasmus Nilsson vid älgen på jaktskyttebanen i Vimmerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!