Rapport från lokala Ica: "Jag får käka rester istället"

Ica hade problem med kortbetalningar under torsdagsmorgonen och det ställde till det för många kunder i butiken. Vimmerby Tidning ger en ögonblicksbild av situationen på Kvantum under de första timmarna efter öppning.

En av många lappar som satts upp innanför Ica Kvantums snurrdörrar på torsdagsmorgonen.

En av många lappar som satts upp innanför Ica Kvantums snurrdörrar på torsdagsmorgonen.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-02-29 10:40

På torsdagsmorgonen trängs kundvagnarna med barnvagnarna och pantsäckarna i det alldeles vanliga mataffärs-virrvarret på Ica Kvantum i Vimmerby. Snurrdörrarna snurrar och kunderna surrar. Men allt är inte som vanligt, eftersom matkoncernen den här morgonen har problem med kortbetalningar i de flesta av sina butiker och på de flesta av sina apotek. 

När Vimmerby Tidning ger sig in genom snurrdörrarna vid niosnåret på morgonen är läget trots allt relativt lugnt.

– Vafan, fungerar det inte med kort, säger en kund och gestikulerar mot en av de många upptejpade lapparna med informationen.

undefined
Irritation uppstod hos flera kunder när det under torsdagsmorgonen inte fungerade att betala med kort på Ica.

Problemet ska vara internet och orsakat av det faktum att det är skottdagen. Enligt Maria Elfvelin, pressansvarig på Ica, ska Swish, kontant och app fungerar att betala med. Ica Kvantum i Vimmerby använder sig dock inte av Swish som betalmedel och för de flesta av kunderna är det alltså sedlar och mynt som gäller om man vill handla. 

– Äh, då åker jag hem och käkar rester istället, säger en annan kund, vid åsynen av lappen.

Kön till uttagsautomaten utanför kassorna blir längre och till slut ber en man om hjälp. Han försökte ta ut först 800 och sedan 300 kronor men automaten sa ifrån. Slut på pengar, blev beskedet från den tillkallade personalen.

undefined
En stund efter att Vimmerby Tidning kommit till butiken slutar den enda uttagsautomaten i butiken att fungera. EN kund kläcker idén att gå bort till Subway och Home of Brands och ta ut pengar men kommer snart tillbaka därifrån, och säger: "Det var stängt."

– Jag har 100 spänn och ett pantkvitto så det blir inte mycket handlat idag, säger mannen och går in i butiken.

En mamma med barnvagn vänder i dörren och en annan kund säger högt: "Jag fattar inte hur vi ska kunna betala."

– Jag får väl åka bort till bankomaten, där har jag inte varit på flera år, säger ytterligare en annan kund. 

Mannen med 100-lappen och pantkvittot kommer ut. Han fick plocka bort några varor i kassan för att ha råd, säger han.

undefined
Lapparna med beskedet om att kortbetalningen inte fungerar fick flera kunder att vända i dörren.

Kort innan lunchtid når Vimmerby Tidning Ica-handlaren Pelle Lindqvist, som ger sin bild av situationen.

– Morgonen startade väl inte på bästa sätt. När jag satte mig i bilen och skulle åka in, vid klockan halv sju, kom ett drift-sms med information om att det fanns störningar i betalfunktionerna gällande korttrafiken. Det drabbade oss och när vi öppnade vid klockan sju funkade inte chipbetalning med de flesta kort. Det var bara att fokusera på att försöka fylla bankomaten med det vi hade och hänvisa kunderna till att ta ut kontanter, säger han.

Sedan ungefär klockan 11 på förmiddagen kom kortterminalerna igång som vanligt igen. Det snurrar och går alltså, men oturligt nog för butiken sammanföll betalproblemen med en dag då man hade extra bra erbjudanden och i och med det extra många kunder.

– Det var typiskt att det skulle komma just en sådan här dag, men både kunder och personal löste det hela på bästa sätt utifrån förutsättningarna. Det uppstod lite frustration men fanns också en förståelse för att det inte var vi som jäklades med kunden utan att det handlade om problem som vi inte kunde råda över, säger Pelle Lindqvist.
 

undefined
Pelle Lindqvist, handlare ICA kvantum Vimmerby, säger att både personal och kunder tog sig igenom situationen på ett bra sätt under morgonen. "Det fanns förståelse för att det inte var vi som jäklades med kunden utan att det handlade om problem som vi inte kunde råda över", han.
undefined
Betalproblemet ska, enligt Icas pressansvarig, vara internet och orsakat av det faktum att det är skottdagen.

På apoteket i Vimmerby påverade problemen inte kunderna lika mycket.

– Vi var utsatta men det var inte så många kunder som blev drabbade eftersom de flesta hade hört om det eller hade tagit ut pengar innan de kom in, sen kan vi också till skillnad från Ica ta emot Swish-betalningar, säger Eva Åberg, apotekschef på Apotek Hjärtat.

Så det var inga kunder som inte kunde hämta ut sina recept på morgonen?

– Jag tror inte att det var någon som drabbades på det sättet och nu har det kommit igång här igen.

undefined
Till skillnad från Ica Kvantum kan Apotek Hjärtat i Vimmerby ta emot Swish-betalningar, vilket ledde till att de inte drababdes i lika stor utsträckning, det berättar apotekschefen Eva Åberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!