Räddningstjänstens lokaler i Vimmerby har renoverats

"Vi hoppas det kommer underlätta framtida rekrytering", säger Peter Helge räddningschef vid Vimmerby räddningstjänst.

Peter Helge utanför de uppfräschade lokalerna.

Peter Helge utanför de uppfräschade lokalerna.

Foto: Joachim Fredriksson

Vimmerby2022-07-24 20:00

Räddningstjänstens upprustade lokaler har stått färdiga sedan en tid tillbaka. Det har inte varit fråga om att få ett helt nytt stationshus utan snarare att göra om befintlig lokal. Det finns även en del som har tillkommit. Vimmerby Tidning har nu varit på plats för att ta en titt på slutresultatet. 

– Tidigare så tog brandmännen med sig cancerogena ämnen in i lokalen, t.ex. genom brandrök som fastnat på kläder och utrustning efter en släckningsinsats. En av anledningarna till att vi byggde om var för att komma till rätta med det, säger Peter Helge. 

Det hela har varit ett led i konceptet friska brandmän. En viktig del i det är att få ett bra flöde i hur rökansatta kläder och utrustning tas om hand efter en insats. Det har underlättats i och med renoveringen. Och det verkar ha gjort succé bland räddningstjänstens personal. 

– Alla är nu nöjda med arbetsmiljön och luften i lokalerna, säger insatsledare Roger Linder som arbetat heltid vid Vimmerbys Räddningstjänst i 16 år. 

Hur mycket ombyggnationen kostat kan Roger Linder inte säga med exakthet. Men det rör sig om åtskilliga miljoner. 

Peter Helge berättar att det tidigare varit svårt att rekrytera personal, framförallt kvinnor. Han hoppas att ombyggnationen kommer ändra på det. 

– Tidigare har det bara funnits ett omklädningsrum. Nu är det separerat för män och kvinnor. 

Den som är nyfiken på att besöka lokalerna behöver inte vänta länge. Redan den 24 september kommer räddningstjänsten hålla öppet hus. 

Gymdelen har nu blivit större. Det finns nu plats för roddmaskin och löpband. Den sistnämnda används till att göra fysiska tester.
Gymdelen har nu blivit större. Det finns nu plats för roddmaskin och löpband. Den sistnämnda används till att göra fysiska tester.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!