Räddningstjänsten förbereder sig för hettan

Den rådande värmen som har dragit in, ser ut att vara veckan ut. Räddningstjänsten beskriver att man har haft en normal sommar, men förbereder för "extremvädret".

"Efter ett åskoväder som det som var i måndags så är vi beredda på det" säger Magnus Svahn.

"Efter ett åskoväder som det som var i måndags så är vi beredda på det" säger Magnus Svahn.

Foto: Roelof Stroetinga

Vimmerby2020-08-14 15:00

Magnus Svahn, som är räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten i Vimmerby, säger att det har varit en ganska normal sommarvärme, fram till nu. Värmen i kombination med åska gör att risken för skogsbränder ökar runt omkring Vimmerby.

Under till exempel ett åskoväder upptäckts ibland inte påföljderna förens efter ett par dagar. När blixten slår ner går den ner en bit i marken och det kan ta ett par dagar innan det har börjat att brinna.

– Efter ett åskoväder, som det som var i måndags, så är vi beredda på det, berättar Magnus Svahn. 

Räddningstjänsten förbereder sig extra på det efter att kraftiga åskoväder dragit in över Vimmerby kommun. En gång i veckan träffas ledningen tillsammans med grannkommunerna Hultsfred och Västervik för att stämma av läget. Magnus Svahn säger också att de har haft ett minimalt bortfall av bemanningen.

Men det är inte bara räddningstjänsten som behöver förbereda sig för värmen. Värmen som ligger över länet och Vimmerby kommun, beräknas enligt SMHI bli över 26 grader fram tills på söndag.

– Det kan bli ännu varmare i solen, säger Linus Karlsson som är meteorolog på SMHI.

Detta kan både leda till ökad risk för bränder och utmattning för den som vistas länge i solen.

– De som påverkas mest är de som redan befinner sig i riskgrupper. Då det både är varmt i luften och i solen, säger Linus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!