Räddningschefen: "Vi har klarat oss förhållandevis bra"

Från och med klockan 12 idag, måndag, hävs eldningsförbudet i Vimmerby kommun. Enligt räddningschef i beredskap, minskar risken för bränder när kvällar och nätter blir fuktigare.

Från och med klockan 12 är det återigen tillåtet att göra upp eld i skog och mark.

Från och med klockan 12 är det återigen tillåtet att göra upp eld i skog och mark.

Foto: Per Lundström

Vimmerby2020-08-31 11:42

Under sommaren har eldningsförbud införts två gånger. Det första gällde mellan 11 juni till den 28 juli. Eldningsförbud nummer två infördes den 7 augusti och hävs nu, snart fyra veckor efter införandet. Det innebär att det nu är tillåtet att göra upp eld ute i skog och mark, men räddningstjänsten manar ändå till försiktighet i ett pressmeddelande på Vimmerby kommuns hemsida.

Magnus Svahn, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Vimmerby, ser tillbaka på en relativt "bra" sommar.

– Om man tittar på hur värdena har varit och risken för brand i skog och mark så har vi klarat oss förhållandevis bra. Vi har väl haft en del incidenter, bland annat en där vi fick ta hjälp av flyget och hade vi inte fått den hjälpen så vet jag inte var det hade slutat. Det är en otrolig hjälp när det varit så torrt, för det sprider sig väldigt snabbt.

Trots att mer folk än tidigare år har rört sig ute i skog och mark så tycker Magnus Svahn att det har varit lugnt. Däremot har åska varit en orsak till bränder. 

– Det vi har varit ute på har varit konstaterade åsknedslag, jag tror på nästan samtliga, säger han.

När sommaren nu lider mot sitt slut så innebär det en minskad risk för bränder. 

– Nu blir det fuktigare om kvällarna och nätterna, och temperaturen går ner. Risken avtar mer och mer nu så den värsta tiden ska nog vara förbi, säger Magnus Svahn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!