Rådande solcellsboom kan ställa till det för brandmän

Det finns fördelar med solceller. Men solcellsinstallationer kan också medföra stora risker för brandmännen.

Solceller som kan ställa till det vid en brandkårsutryckning.

Solceller som kan ställa till det vid en brandkårsutryckning.

Foto: Victoria Essenholm

Vimmerby2022-07-29 12:00

Vimmerby Tidning har tidigare skrivit om hur vi just nu befinner oss i en solcellsboom när elpriserna stiger. Det här kan dock innebära ett arbetsmiljöproblem för räddningstjänsterna runt om i landet, så även i Vimmerby. Det gäller att räddningstjänsten vet hur de ska bryta strömmen vid släckning av eld. Systemets alla kablar kan vara strömförande med upp till 1000 volt, vilket kan de innebära livsfara vid kontakt. 

Roger Linder vid räddningstjänsten i Vimmerby berättar att de solcellsinstallationer som de möter kan variera. 

– En del äldre installationer har inte DC-brytaren direkt vid solcellerna. I vissa fall måste man komma åt växelbrytaren som kan sitta på vinden. Det är inte optimalt, säger Roger Linder. 

Roger Linder berättar vidare att Räddningstjänsterna i Kalmar har tagit fram gemensamma riktlinjer för säkerhetshöjande åtgärder för solcellsanläggningar. Vimmerby Tidning har tagit del av dessa. Av riktlinjerna framgår att lagstiftningen inte tar hänsyn till säkerheten för räddningstjänsten vid en insats. Det framgår också att solpanelerna ska sitta med visst avstånd så att räddningstjänsten har möjlighet att beträda taken vid en släckningsinsats. 

Det finns lösningar som gör det säkrare för räddningstjänsten. Roger Linder berättar om solcellerna vid Åbro Bryggeri i Vimmerby och den lösning som finns där. 

– Där stängs elen av automatiskt. Vi slår in ett nödstopp som finns vid centralanläggningen. Det är så som vi vill ha det, säger Roger Linder. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!