Kritiker vill stoppa planerna på bostäder vid sjö

Ett 75-tal personer motsätter sig Vimmerby kommuns planer på kanske 40 nya bostäder vid sjön Borstingen strax väster om Vimmerby. De anser att området är värdefullt för rekreation och att sjön är för känslig för mer byggnation och bostäder än det som redan finns där.

Det är kommunens planer på att skapa cirka 40 bostäder inom det markerade område fem som fått ett 75-tal personer med olika kopplingar till området runt Borstingen att protestera. I område 14, direkt söder om riksväg 40, föreslår kommunen verksamheter som företag, kontor eller liknande.

Det är kommunens planer på att skapa cirka 40 bostäder inom det markerade område fem som fått ett 75-tal personer med olika kopplingar till området runt Borstingen att protestera. I område 14, direkt söder om riksväg 40, föreslår kommunen verksamheter som företag, kontor eller liknande.

Foto: Vimmerby kommun

Vimmerby2023-02-22 06:00

Det framgår av ett yttrande över kommunens översiktsplan där det bland annat finns ett förslag om cirka 40 villatomter utmed sjön Borstingens västra sida.

De kritiska avsändarna pekar bland annat på att området är ett friluftsområde som används av många Vimmerbybor i och med att det ligger nära Vimmerby stad. Man pekar på skolskogen som funnits i området i många år och som flitigt används av Astrid Lindgrens skola för utomhuspedagogik.

Även badplatsen med bastun intill lyfts fram som skyddsvärda tillgångar för friluftslivet både sommar och vinter, liksom att sjöns vattenkvalité kan hotas av ytterligare bebyggelse.

De 75-talet personer som står bakom skrivelsen har anknytning till området runt sjön. Några är permanent boende, andra har ett fritidshus i området och en hel del är knutna till föreningen som bedriver verksamheten vid bastun vid badplatsen.

Deras gemensamma slutsats är att kommunen ska slopa den aktuella exploateringen helt och hållet och de menar att det finns andra mer lämpliga områden i det fall kommunen vill skapa bostäder i sjönära läge.

Vimmerby Tidning har talat med några av personerna, som säger att de står bakom skrivelsen, men att de inte är tillräckligt insatta för att uttala sig mer utöver vad som står där och hänvisar vidare till någon annan.

undefined
Maria Bolin är samhällsplanerare och säger att alla synpunkter gås igenom och värderas och kan leda till att förslaget till översiktsplanen justeras i den fortsatta processen.

Maria Bolin är samhällsplanerare i Hultsfreds och Vimmerby kommuner och har jobbat med kommunens förslag till översiktsplan.

Hon känner inte till den aktuella skrivelsen, som är en av närmare 30 yttranden som hittills kommit in.

– Nej, den har jag inte sett ännu. Samrådstiden gick ut i söndags, men vi har medgivit förlängd tid till några som bett om det och vi har inte samlat ihop de inkomna yttrandena ännu, säger hon.

Vad händer nu med de kritiska synpunkterna mot 40 nya bostäder?

– Vi ska gå igenom synpunkterna och se hur relevanta de är, och utifrån det kan det bli justeringar i förslaget. Det kan till exempel vara att minska på antalet föreslagna tomter om det skulle visa vara en lämplig mellanväg, eller att stryka det helt. Sen ska planförslaget ställas ut på nytt under hösten innan den antas av fullmäktige, så ytterst är det ett politiskt ställningstagande som blir avgörande, säger Maria Bolin.

Redan i fjol gav kommunstyrelsen i uppdrag till miljö- och byggnadsnämnden att ta fram ett planbesked över det aktuella exploateringsområdet vid Borstingen. 

– Det är en slags första övergripande koll om det ens är lönt att försöka göra en detaljplan, förklarar Maria Bolin.

Planbeskedet kom i september i fjol. Vimmerby Tidning berättade då om nämndens slutsats; att man inte ser några hinder för bostadsbyggnation, men att man samtidigt pekar på flera faktorer som behöver utredas noggrannt när en detaljplan tas fram.

Det handlar bland annat om att strandskyddet på 100 meter gäller, att det är ett rikt friluftsliv i området som man behöver ta hänsyn till och att det behöver vara två tillfartsväger för säkerhetens skull. Nämnden förordar också ett småskaligt bostadsbyggande med skogskorridorer för landskapsbildens skull.

En del av det nämns också i förslaget till översiktsplan.

– Det finns ett uppdrag att fortsätta med en detaljplan, men det är inte påbörjat än, säger Maria Bolin.

Borstingen med bryggan vid badplatsen där bastuföreningen  driver sin verksamhet är en tillgång att skydda, liksom naturen rakt över sjön, menar ett 75-tal kritiker som vill stoppa kommunens exploateringsplaner.
Borstingen med bryggan vid badplatsen där bastuföreningen driver sin verksamhet är en tillgång att skydda, liksom naturen rakt över sjön, menar ett 75-tal kritiker som vill stoppa kommunens exploateringsplaner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!