Getingprognos för sommaren 2023

Surrande getingar vid husknuten eller som sällskap vid middagen på altanen kan ibland vara en riktig sommarplåga. I år finns vissa indikationer på att det kan bli en sommar med mycket getingar, även om det inte är hugget i sten.

Vårens väder och många drottningar som flyger runt är två faktorer som pekar på att vi kan få många getingar i sommar.

Vårens väder och många drottningar som flyger runt är två faktorer som pekar på att vi kan få många getingar i sommar.

Foto: Anticimex

Vimmerby2023-06-12 06:00

Förra året spådde Anticimex att det skulle bli en riktig getingsommar. De förberedde sig därför på att rycka ut till särskilt många husägare för att hantera besvärliga getingbon. Så blev inte riktigt fallet, utan antalet saneringar de gjorde i landet uppsteg bara till en dryg tredjedel av antalet jämfört med getingexplosionen 2018 (29 740 saneringar 2022 jämfört med 81 975 saneringar 2018).

Inför sommaren 2023 finns det faktorer som tyder på att det kan bli mycket getingar. Vårens temperaturer i kombination med lite regn har inneburit gynnsamt väder för dem. I år räknar Anticimex med att behöva rycka ut till cirka 50 000 husägare.

– En kall och regnig vår med många frostnätter är de sämsta förhållandena för getingarna, men så har det inte sett ut i stora delar av Sverige i år, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog och skadedjursexpert på Anticimex.

Det är dock lite för tidigt att ställa en säker prognos.

– Vi vet inte riktigt än om det blir en getingsommar i år. Än så länge har vi det väldigt lugnt på den fronten i trakterna här, men däremot har vi haft mycket samtal om att man har sett drottningar tidigt på försommaren som flyger runt. Det brukar kunna vara en indikation på att det kan bli mycket getingar, säger Mats Johansson, presskontakt för Anticimex i Kalmar län.

Han förklarar att getingarna kommit olika långt i sitt bobyggande beroende på var i Sverige man befinner sig. Därför kan det vara så att skadedjursföretag kan ha haft mycket att göra på vissa platser, medan andra hittills har haft det lugnt

– I de ärenden som vi varit ute på i mitt område har bona bara hunnit bli stora som pingisbollar och de kan man ofta ta bort själv. Innan det blir många getingar där måste de bli större.

Är det svårt att upptäcka bona i det stadiet?

– Ja det kan vara svårt. Det man märker dem genom är att man ser trafik till och från boet, när drottningen håller på att bygga sitt bo. Det är därför det är lite svårt att göra en prognos för sommaren, eftersom samhällena inte hunnit bli stora här och det inte är särskilt mycket getingar än. 

När går det att göra en mer säker prognos för getingläget i sommar?

– Om det blir en getingsommar brukar man märka det nån gång efter midsommar. Det hänger ihop med att folk tar semester och lämnar stan. Då upptäcker de problemen och samtalen till oss börjar strömma in.

När getingbona har vuxit sig stora kan man behöva hjälp av skadedjursbekämpare för att bli kvitt dem. I ett tidigt stadie, när de fortfarande är små som pingisbollar, går de ofta att ta bort på egen hand.
När getingbona har vuxit sig stora kan man behöva hjälp av skadedjursbekämpare för att bli kvitt dem. I ett tidigt stadie, när de fortfarande är små som pingisbollar, går de ofta att ta bort på egen hand.
Getingsäkra huset

Sätt insäktsnät för ventilationsgaller och täpp till infartsvägar så som kvisthål.

Lokalisera var drottningen försöker bygga bo. Se var hon flyger ut och in.

Täck över kött, söt mat och dryck vid måltider utomhus så att du inte lockar dit friflygande getingar.

Getingarna är också nyttodjur som äter upp skadeinsekter i våra trädgårdar och hjälper till viss del till med pollinering. Om ett bo sitter på ett ställe där getingarna inte besvärar kan du låta det sitta kvar.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!