Profiler läser sagor på Bullerby Cup

Kanske kommer Kosovare Asllani att läsa saga på Bullerby Cup. Hon är en av de Vimmerbyprofiler som läslustprojektsamordnare Fredrik Thalin bjudit in som högläsare till ett lästält där barnen kan hämta andan mellan matcherna.

Fredrik Thalin, projektsamordnare, har bjudit in Vimmerbyprofiler från olika delar av samhället till högläsning på Bullerby Cup i sommar.

Fredrik Thalin, projektsamordnare, har bjudit in Vimmerbyprofiler från olika delar av samhället till högläsning på Bullerby Cup i sommar.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2019-03-12 05:00

Fotboll och litteratur – går det ihop? Jodå, klockren kombo, tycker Fredrik Thalin, som just nu jobbar som projektsamordnare på Vimmerby bibliotek i ett projekt som ska öka läslusten hos barn.

Tillsammans med Vimmerby IF ska han se till att läslusten får fart i den 43:e upplagan av fotbollsturneringen Bullerby Cup, där ett läs-tält kommer att stå uppställt vid planerna under hela turneringen. Ett tält där barnen som spelar kan komma för att koppla av, läsa en stund och ladda batterierna mellan matcherna.

Fredrik Thalin har skickat inbjudan till närmare 50 personer som han gärna skulle se som högläsare i tältet.

– Jag har bjudit in bland andra lokala politiker, folk från skolan, idrottsvärlden, restaurang och turism och jag har fått positiv respons.

Hur har du gjort urvalet?

– Jag har valt Vimmerbyprofiler efter eget huvud. Det kan vara en stor inspirationskälla för barnen att se att vuxna förebilder från olika delar av samhället faktiskt läser och brinner för böcker och att det också ökar deras nyfikenhet på böcker och lust för läsning. Men självklart är det fritt fram att höra av sig om man har idéer om högläsare jag kanske inte kommit på, eller känner att man själv vill komma och läsa.

Det handlar inte om att sträckläsa en hel roman, betonar han.

– Det ska vara enkelt och opretentiöst. Man kan läsa en kortare bok man själv tycker om, eller kanske bara ett kapitel. Men det är också fritt fram för dikter eller om man kanske vill berätta en egen saga. Tältet kommer att vara relativt litet, så det blir mysigt och intimt.

Flera har redan nappat på erbjudandet.

– Jag tror jag törs tala om att lokala politikerna Ingela Nilsson Nachtweij och Leif Larsson tackat ja.

Om fotbollsstjärnan Kosovare Asllani har tid återstår att se.

– Hon är ju ganska upptagen, men visst vore det superkul om hon kunde. Det här känns viktigt för att öka lusten för läsning men jag tror också att det kan leda till att fler kommer och tittar på Bullerby Cup, så det är lite win-win.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!