Priset på skogsmark det högsta någonsin

Priserna för skogsmarkerna i Vimmerby, Hultsfred och Västervik fortsätter att stiga, liksom i resten av södra Sverige. Det framkommer när LRF Konsult presenterar siffrorna för första halvåret 2018.

"Virkespriser och räntan är starka faktorer för de hårda värdena och de är bra nu. Det kan knappast inte bli bättre den närmaste tiden. Det mesta talar för bra priser närmaste tiden men då är sannolikheten större att det bli sämre längre fram , eftersom man ser att det historiskt svänger." säger Magnus Christiansson tillsammans med kollegan Magnus Engström presenterade den senaste  statistiken för priset på skogsmark.

"Virkespriser och räntan är starka faktorer för de hårda värdena och de är bra nu. Det kan knappast inte bli bättre den närmaste tiden. Det mesta talar för bra priser närmaste tiden men då är sannolikheten större att det bli sämre längre fram , eftersom man ser att det historiskt svänger." säger Magnus Christiansson tillsammans med kollegan Magnus Engström presenterade den senaste statistiken för priset på skogsmark.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2018-08-30 19:30

2017 kostade en skogskubikmeter i södra Sverige 613 kronor i snitt, första halvåret 2018 har den siffrans stigit till 629 kronor, det högsta uppmätta medelvärdet sedan mätningarna startade 1995. Magnus Engström och Magnus Christiansson är jord- och skogsfastighetsmäklare på LRF Konsult i Vimmerby, Hultsfreds och Västerviks kommuner.

– Prisbilden har varit på en hög nivå under några år och har ytterligare tagit ett litet kliv uppåt det sista halvåret, men inga revolutionerande stora kliv, menar Magnus Engström.

– Vi ligger inte riktigt så högt som snittet här i vårt område utan ligger några tior under, men har prisbilder som både är över och under.

Kollega Magnus Christiansson håller med.

– Det är rätt så stort spann på kubikmeterpris, mellan 500-700 kronor är normalt beroende på vad det är för typ av gård. Stabila priser kan vi sammanfatta det som, på ett halvår kan vi inte se en stor förändring.

Mellan kommunerna menar de att det inte finns någon större skillnad i pris.

– När vi ser pristrenderna har de ett stort samband med omvärldens intresse av att köpa träprodukter. Det som våra sågverk säljer. Under högkonjunktur tenderar priset på skogsfastigheterna också följa med uppåt. Sedan har vi inte märkt någon speciell skillnad mellan kommunerna, menar Engström.

Att inte fler passat på när konjunkturen är och har varit stark menar de är förvånande.

– Det är inga omvärldsfaktorer just nu som säger att det ska bli sämre och vi har inte sett att det finns några skäl till att inte sälja om man funderar på att göra det. Jag skulle nog säga att vi är förvånade att inte fler har valt att passa på när det är så bra konjunktur. Vi upplever att vi har köpare som efterfrågar men att det inte finns tillräckligt med fastigheter att tillgodose köparmarknaden, fortsätter Engström.

Sommarens torka och bränder menar de sig inte kunna se några effekter av än.

– Spåren av den här torkan kommer vi nog se långt framöver, även nästa år, men vi har inte sett effekterna än. Ägarna till rena skogsfastigheter har inte påverkats på samma sätt som de som har jordburk. När det gäller bränder har man sett förr att priserna stigit i områdena runtomkring då skogsägare vill köpa skog som inte brunnit, menar Christiansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!