– Det föll som en sten från 5 000 dollar per ton till 1 600. Nu har det vänt uppåt igen till 2 300 dollar, säger Thomas Carstensen på Arla Foods i Danmark.
Det finns för mycket mjölk på marknaden. Det har inte minst mjölkbönderna i Sverige fått erfara. Många är hårt pressande av sänkt ersättning för mjölken de levererar.
En stor del av den mjölk som inte kan säljas som färskvara eller som till exempel ost i Sverige hamnar på mjölkpulveranläggningen i Vimmerby.
Sedan 2013 har produktionen av mjölkpulver ökat med ungefär 15 procent. Både 2014 och 2015 ligger produktionen på cirka 55 000 ton invägd mjölk. Den nivån förväntar man sig ska gälla också i år.
95 procent exporteras
Mindre än fem procent av mjölkpulvret från Vimmerby stannar i Sverige. Resten, runt 95 procent, exporteras.
Ungefär hälften till andra länder i Europa, resten till andra delar av världen som till exempel Mellanöstern som är en stor marknad för mjölkpulver.
Samtidigt har konkurrensen på världsmarknaden hårdnat.
Thomas Carstensen berättar att Kina importerar betydligt mindre mjölkpulver än för några år sedan. Det gör att länder som exporterat mycket till Kina, till exempel Nya Zeeland, vänder sig till andra marknader där Arlas mjölkpulver från Vimmerby också är etablerat.
– På det sättet berörs Vimmerby av det som händer på mjölkpulvermarknaden i Kina, säger Thomas Carstensen.
Vimmerby står sig
Trots överskottet på mjölk, hårdnande konkurrens på exportmarknaden med fallande priser går mjölkpulverfabriken i Vimmerby bra.
– Det är bra trots allt. Vi har avsättning för det mjölkpulver som produceras, säger Thomas Carstensen.
– De fallande priserna generellt – inte bara för pulver utan för alla mejeriprodukter – har påverkat hela Arla, inklusive Vimmerby. Alla våra mejerier försöker bli mer effektiva i produktionen och spara kostnader där man kan. Man gör alltså inga särskilda åtgärder i Vimmerby som man inte gör i resten av Arla, säger Daniel Emilsson på Arla Foods Sverigekontor.
Lagerutrymmet räcker
Eftersom Vimmerbyanläggningen fortfarande har avsättning för allt mjölkpulver som produceras finns i dag inga behov av mer lagerutrymme.
– Vi har däremot en viss mängd pulver som lagras lite längre på grund av särskilda krav från vissa kunder. De här kraven innebär längre analystider, och därför lagras det pulvret något längre, säger han.
Arla har ungefär 80 anställda på anläggningen i Vimmerby som invigdes 2004.