Prideparaden flyttas från gatorna till internet

I år kommer Kalmarsund Pride att fira annorlunda. Eftersom de inte kan ha en parad så kommer prideveckan att vara digital.

Kalmarsund Pride kommer att hålla på under vecka 36, med invigningen i Västervik på måndag den 31 augusti och avslutas med den digitala paraden lördagen den 5 september.

Kalmarsund Pride kommer att hålla på under vecka 36, med invigningen i Västervik på måndag den 31 augusti och avslutas med den digitala paraden lördagen den 5 september.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vimmerby2020-08-03 16:00

– Det var kaos i mars när vi skulle börja planera, berättar Jessica Rydell som är projektledare för Kalmarsund Pride. De såg hur många parader som snabbt blev inställda och ville absolut inte släppa det. Och då var en digitalisering det enda alternativet.

Paraden kommer att bestå av ett videomontage. Man kan skicka in en egen video på 30 sekunder som sedan kommer att visas live på den avslutande paraddagen den 5 september på Kalmarsund Prides hemsida. Prideveckan sänder live från invigningen som i år kommer att hållas i Västervik. Kalmarsund Pride kommer sen att ha en studio i Kalmar med event och intervjuer. 

Det som Jessica Rydell är mest orolig för är att det kommer vara svårt att få ut informationen om Prideveckan. 

– Det är oerhört viktigt att det inte tystas, säger Jessica Rydell. Hon berättar också att de fått stöd från regionen under coronapandemin då det inte varit billigt med omställningen till det digitala.  

Vimmerby kommun har varit tvungna att stryka många av de aktiviteter och punkter som de hade planerat inför Prideveckan. Detta har gjort att de kommer att behöva planera ända in i det sista. Det som de just nu ser ut att kunna behålla är bland annat en föreläsning om normkritik och bemötande för förskolepersonal.

– Vilka insatser vi genomför kommer inte vara helt klar förrän veckan innan då vi har uppsamlingsmöte, skriver Zarah Ragnvaldsson, en av de som är ansvarig för Prideveckan i Vimmerby, i ett meddelande till oss. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!