Pollensäsongen är här – lokala experterna tipsar

Pollen eller Covid-19? "Det kan ibland vara svårt att skilja på förkylningssymtom och allergi", säger experter på apoteket.

Stina Winge, Alex Nordqvist och Denise Stolpe hjälper dig hitta rätt hjälp för dina allergibesvär.

Stina Winge, Alex Nordqvist och Denise Stolpe hjälper dig hitta rätt hjälp för dina allergibesvär.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-03-14 18:00

Den 1 mars påbörjades de årliga mätningarna i Västervik och pollensäsongen är i full gång. Enligt Ann-Cathrin Petersen, som arbetar vid Klinisk kemi och transfusionsmedicin på Västerviks sjukhus, är mätningarna väldigt väderberoende och kallt väder lugnar ner värdena.

– Vi mäter ända fram till sista augusti. Hasseln kom igång tidigt på grund av det milda vädret men än så länge är det inget värde som sticker ut. Vi läser av tre gånger i veckan så vi har bra koll om vädret slår om och uppdaterar då med nya värden, säger hon.

På Apotek Hjärtat i Vimmerby har försäljningen av både receptfria och receptbelagda allergiprodukter ökat stadigt sedan ett par veckor tillbaka. Hassel och al börjar ofta blomma i början av februari och redan då kan många känna av de första symtomen. 

"Allergitabletter och nässpray med antingen antihistamin eller kortison säljer bäst", skriver apotekschef Alex Nordqvist i mejl till vår tidning.

"Är du osäker på vilka produkter just du behöver är du alltid välkommen in för att rådfråga oss", fortsätter Nordqvist.

Många upplever att de blivit allergiska i vuxen ålder. I dessa tider kan det vara extra svårt att veta om man är förkyld eller har blivit allergisk. Matilda Holm och Stina Winge är farmaceut respektive apotekstekniker på Apotek Hjärtat i Vimmerby. Tillsammans har de stenkoll på pollenallergi.

"Det kan ibland vara svårt att skilja på förkylningssymtom och allergi, vilket är ett extra stort problem nu under pågående pandemi, men allergin ger till skillnad från förkylning aldrig feber. Många symtom kan vara liknande men de som är mer specifika för allergi är rinnande och kliande ögon, nysningar i följd, klåda i näsan samt klar och rinnig snuva", skriver Holm och Winge. 

Här är deras bästa tips:

* Börja behandla allergisymtomen i tid för att få bäst effekt av din medicinering.

* Håll koll på pollenhalterna via pollenprognoser. 

* Komplettera gärna behandlingen med att skölja näsan med koksaltlösning, då sköljs pollenpartiklar bort och effekten av nässpray kan dessutom förbättras. 

* Kortisonnässpray kan ge torrhet i näsans slemhinna, då kan du använda en återfuktande nässpray eller smörjande olja som komplement. 

* Använd rätt produkter. Avsvällande förkylningsnässpray ska inte användas mot allergisymtom. Dessa ger dessutom nästäppa vid användning längre än 10 dagar.

Experternas tips: "Börja behandla allergisymtomen i tid för att få bäst effekt av din medicinering".
Experternas tips: "Börja behandla allergisymtomen i tid för att få bäst effekt av din medicinering".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!